„În urma unor negocieri intense în ultimele 48 de ore, Forțele Armate Sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au fost de acord să pună în aplicare o încetare a focului la nivel național începând cu miezul nopții din 24 aprilie, care să dureze 72 de ore”, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, luni, cu două ore înainte de intrarea în vigoare a încetării focului.
Cele două părți implicate în conflict au mai stabilit până acum acorduri de încetare temporară a focului, dar care nu au fost respectate.
„În această perioadă, Statele Unite îndeamnă SAF şi RSF să respecte imediat şi pe deplin încetarea focului”, a mai precizat secretarul de stat al SUA.
De asemenea, Washingtonul va colabora cu autoritățile internaționale, regionale și din Sudan pentru înființarea unui comitet care „să supravegheze negocierea, încheierea și punerea în aplicare a unei încetări permanente a ostilităților și a unor acorduri umanitare în Sudan”, a mai spus Blinken.
Lipsă de alimente, apă și medicamente pentru civili
În contextul luptelor armate izbucnite în țară în urmă cu mai bine de o săptămână, civilii sudanezi se confruntă cu lipsa alimentelor, a apei și a medicamentelor, au avertizat agențiile umanitare.
„Morgile sunt pline. Cadavrele împânzesc străzile”, a declarat luni Attiya Abdallah, șeful sindicatului medicilor, citat de AFP, precizând că bombardamentele intense asupra capitalei Khartoum au provocat zeci de noi victime.
„Trebuie să facem cu toții tot ceea ce ne stă în putere pentru a trage Sudanul înapoi de pe marginea prăpastiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizând că luptele dintr-o țară aflată în zona Mării Roşii, a Cornul Africii şi a Sahelului „riscă o conflagraţie catastrofală, care ar putea cuprinde întreaga regiune şi chiar mai departe”.
Consiliul de Securitate al ONU are programată pentru marți o reuniune privind situația din Sudan.
Evacuările cetățenilor străini continuă
Între timp, continuă operațiunile de evacuare a cetățenilor străini, începute la sfârșitul săptămânii trecute.
Mai multe națiuni, printre care Canada, Franța, Polonia, Elveția și Statele Unite, au întrerupt operațiunile ambasadelor lor până la noi ordine.
Armata americană a evacuat duminică aproximativ 100 de membri ai personalului ambasadei din Khartoum cu trei elicoptere, Casa Albă precizând că un efort mai amplu de transport aerian al altor americani este puțin probabil în următoarele zile.
De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că peste 1.000 de cetățeni europeni au fost scoși în timpul unui „weekend lung și intens” de misiuni de transport aerian desfășurate de Franța, Germania și alte state.
Autoritățile române au anunțat că nouă cetățeni români au fost evacuați din Sudan cu ajutorul unui zbor francez și că alți 20 au cerut sprijin ca să plece din țara africană.
Luptele dintre armată și grupul paramilitar RSF au izbucnit pe 15 aprilie. De atunci, cel puţin 427 de persoane au fost ucise, au fost distruse spitale şi alte servicii şi iar zonele rezidenţiale au fost transformate în zone de război.
Foto: EPA