UPDATE ora 22.32: Forțele armate sudaneze au respins orice posibilitate de negocieri sau dialog cu gruparea paramilitară RSF (Forţele de Sprijin Rapid), relatează Al Jazeera.
Nu va exista „nicio negociere sau dialog până la dizolvarea organizației paramilitare RSF paramilitar”, au transmis forțele armate din Sudan, într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a armatei.
Între timp, miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Statelor Unite au discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre situația actuală din Sudan, potrivit agenției de presă de stat saudite. Miniștrii au cerut oprirea escaladării militare și revenirea la un acord-cadru între forțele politice civile și armata din Sudan.
Și Uniunea Africană a cerut, într-o declarație de presă, o încetare „urgentă” a focului în Sudan.
„Astăzi, când lucrurile au scăpat periculos de sub control și când recurgerea la violența armată a prevalat ca modalitate de rezolvare a disputelor politice, președintele Comisiei Uniunii Africane face un apel puternic la toate părțile implicate, la forțele armate și la RSF în special, să înceteze imediat distrugerea țării, panicarea oamenilor și băile de sânge ale oamenilor nevinovați în ultimele 10 zile ale lunii sfinte a Ramadanului”, scrie în declarația Uniunii Africane.
Urgent appel pour un cessez- le feu au Soudan https://t.co/pHcG00U63n pic.twitter.com/1zztP3XFek
— African Union (@_AfricanUnion) April 15, 2023
O reacție a venit și din partea armatei egipteane, care a anunțat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, colonelul Gharib Abdel Hafez, că urmărește îndeaproape situația din Sudan și se coordonează cu autoritățile sudaneze relevante pentru a garanta siguranța forțelor egiptene. Declarația colonelului Hafez a venit după ce Forțele paramilitare sudaneze de Sprijin Rapid au distribuit o înregistrare video care, potrivit acestora, arată trupe egiptene care s-au „predat” în orașul Merowe, din nordul Sudanului.
UPDATE ora 19.12: Un avion din Arabia Saudită aflat pe aeroportul Khartoum din Sudan a fost atacat în timpul confruntărilor dintre armată și gruparea paramilitară RSF (Forţele de Sprijin Rapid), a anunțat compania de stat saudită, potrivit Al Jazeera.
Aceasta a precizat că a mutat pasagerii, echipajul avionului și personalul său de pe aeroport la ambasada saudită din Khartoum.
Tranpsortatorul aerian privat Saudia a anunțat, separat, că a suspendat zborurile spre și dinspre Sudan până la noi ordine.
Între timp, guvernul Ciadului a anunțat că a închis granița cu Sudanul și a făcut apel la calm. „Ciadul face apel la comunitatea regională și internațională, precum și la toate țările prietene, pentru a acorda prioritate revenirii la pace”, a transmis guvernul din Ciad, într-un comunicat. Frontiera Ciadului, de 1.403 kilometri cu Sudanul, va rămâne închisă până la noi ordine, a precizat guvernul.
Tot sâmbătă, RSF a distribuit o înregistrare video care, potrivit grupării paramilitare, arată trupe egiptene care s-au „predat” în orașul Merowe, situat în nordul Sudanului, scrie Reuters.
Nu a existat o explicație clară pentru prezența trupelor egiptene în Merowe, dar trupele egiptene și sudaneze au organizat periodic exerciții militare comune în nordul țării în urma tensiunilor diplomatice cu Etiopia.
Înregistrarea video arată mai mulți bărbați îmbrăcați în uniforme militare ghemuiți la pământ și vorbind cu trupele îmbrăcate în uniforme RSF într-un dialect arab egiptean.
Reuters nu a putut verifica imediat autenticitatea înregistrării, iar autoritățile egiptene nu au făcut imediat niciun comentariu public pe această temă.
UPDATE ora 19.01: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut sâmbătă o „încetare imediată” a violenţelor în Sudan, unde au loc ciocniri violente între principalul grup paramilitar al ţării, Rapid Support Forces (RSF – Forţele de Sprijin Rapid) şi armată, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Cerem părţilor beligerante să înceteze imediat orice violenţă”, a scris Blinken pe Twitter, afirmând că este „profund îngrijorat”. Până în prezent niciun angajat al ambasadei americane la Khartoum nu a făcut o declaraţie.
Rusia a cerut, de asemenea, măsuri urgente pentru o încetare a focului” în Sudan. „Evenimentele dramatice care se desfăşoară în Sudan provoacă îngrijorare serioasă la Moscova. Facem apel la părţile în conflict să dea dovadă de voinţă politică şi reţinere şi să ia măsuri urgente pentru o încetare a focului”, a transmis Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.
UPDATE ora 17.25: Până în prezent, cel puțin trei persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite în confruntările dintre armata țării și gruparea paramilitară RSF (Forţele de Sprijin Rapid), condusă de generalul Mohamed Hamdane Daglo, potrivit unui grup de medici din Sudan, scrie The Guardian.
Luptele au loc după luni de escaladare a tensiunilor dintre generali și ani de tulburări politice în urma loviturii militare de stat din octombrie 2021.
Într-un comunicat citat de agenția de presă Reuters, Comitetul Medicilor din Sudan a anunțat că doi civili au fost uciși pe aeroportul din Khartoum și un alt bărbat a fost împușcat mortal în statul Kordofan de Nord.
Comunicatul nu precizează cum au murit cele două persoane pe aeroport, care a fost un punct fierbinte al violențelor, cele două forțe luptându-se pentru a prelua controlul asupra lui.
Grupul de medici mai spune că alte zeci de persoane au fost rănite în întreaga țară, unele dintre acestea nefiind stabilizate.
Confruntările au început sâmbătă dimineața, ambele părți acuzându-se reciproc de inițierea violențelor.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8RSF susțin că au preluat controlul asupra palatului prezidenţial al şefului armatei, Abdel Fattah al-Burhane, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din 2021. În al treilea său „comunicat către popor” difuzat de la începutul dimineţii, gruparea paramilitară a fostelor miliţii din Darfur afirmă că deţine „palatul prezidenţial, aeroportul din Khartoum, precum şi alte câteva baze din diferite provincii”, scrie AFP, preluată de Agerpres.
BREAKING: Planes on fire at Khartoum airport after coup attempt in Sudan pic.twitter.com/aWdyMv23xs
— BNO News (@BNONews) April 15, 2023
RSF mai spun că au preluat controlul asupra aeroporturilor din orașul nordic Merowe și din El-Obeid, situat în vest.
Heavy Clashes are reported to be ongoing in the Center of Khartoum as Rapid Support Forces are once again attempting to Advance against Sundanese Armor and Mechanized Infantry Units near the Presidential Palace and the General Command Headquarters of the Sudanese Army. pic.twitter.com/10pzvXl7AP
— OSINTdefender (@sentdefender) April 15, 2023
De partea sa, armata sudaneză susţine că informaţiile difuzate de RSF sunt „minciuni”. Armata a amai nunţat că a lovit sâmbătă mai multe baze aflate sub controlul paramilitarilor, la Khartoum. „Armata aerului sudaneză a distruse bazele Tiba şi Soba (de la Khartoum) ce aparţin miliţiilor Forţelor de Sprijin Rapid”, a precizat armata sudaneză, într-un comunicat. Acesta a mai negat că RSF au preluat controlul asupra aeroportului din Merowe și le-a solicitat civililor să rămână în case.
***
Știrea inițială: Armata Sudanului a dat o declarație, citată de agenția de presă Reuters, conform căreia controlează toate bazele și aeroporturile din țară.
Asta după ce, forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au anunțat anterior că au preluat controlul aeroportului din capitala Khartoum.
De asemenea, RSF, comandată de vicepreședintele Consiliului Militar, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, a revendicat ocuparea palatului prezidențial, dar și reședința șefului armatei din capitala Sudanului.
Potrivit BBC, două persoane au fost ucise după ce un obuz a lovit un avion de pasageri pe aeroportul din Khartoum.
Toate avioanele comerciale au făcut cale întoarsă, în loc să mai încerce să aterizeze în capitala sudaneză, potrivit datelor de urmărire a zborurilor.
Armata a mai transmis că se confruntă în prezent cu încercările „inamicului” de a prelua locuri strategice din Khartoum și că forțele aeriene sudaneze desfășoară operațiuni pentru a înfrunta RSF.
Un martor a spus pentru Reutes că au văzut vehicule blindate desfășurate pe străzi și a auzit zgomot de arme grele în apropierea sediului armatei și al RSF. „Oamenii aleargă panicați pe străzile din capitală”, a precizat martorul
RSF a numit, sâmbătă, acțiunile armatei drept un „atac brutal” și a cerut condamnarea acesteia. Forțele paramilitare au precizat că RSF a fost în permanent contact cu mediatori locali și internaționali.
Ambasadorul SUA în Sudan, John Godfrey, a cerut conducerii militare a țării să oprească luptele, precizând că e în adăpost alături de echipa sa, așa cum fac sudanezii în Khartoum și în alte părți.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat sâmbătă că situația din Sudan este „fragilă”, dar a insistat că există încă o oportunitate de a finaliza tranziția către un guvern condus de civili.
Controversa se concentrează în jurul propunerii de tranziție la guvernare civilă. Ca urmare a loviturii militare din 11 aprilie 2019, activitățile Parlamentului și ale Constituției țării au fost suspendate. De atunci, toată puterea a fost în mâinile Consiliului Militar al Sudanului.
FOTO: Profimedia