Piesa de mobilier se găseşte într-o locuinţă umilă din localitatea constănţeană Murfatlar, acolo unde personajul care este considerat astăzi cel mai abil politician din România a fost lăsat în grija părinţilor mamei sale.
Fura piersici şi juca fotbal
“Noi am cumpărat casa în 1970, de la bunicul preşedintelui, care suferea de prostată şi a trebuit să se mute la Constanţa pentru a fi ţinut sub observaţie. Construcţia a rămas la fel ca atunci, cu excepţia unui şopron şi a unui hol pe care le-am ridicat noi, iar patul este, din ce am înţeles de la bunicul lui Traian, cel în care dormea actualul preşedinte când era mic”, ne-a dezvăluit Catinca Nova (61 de ani), cea care locuieşte acum în casa bunicilor lui Băsescu.
Tot actuala proprietară a casei îşi aminteşte amănunte din copilăria primului om din stat. “Pe maică- sa o chema Elena, dar noi îi ziceam Jenica. Era o femeie frumoasă, care s-a căsătorit cu un ofiţer din unitatea de tancuri de aici, din Basarabi (n.r. – acum Murfatlar, judeţul Constanţa). Stăteau într-unul din blocurile unde erau cazate familiile militarilor din localitate, iar când Traian nu trecea pe acasă sau nu se ducea la şcoală, venea mereu aici. Era un copil năzdrăvan, ca orice puşti. Țin minte că se ducea în livada din apropierea casei, fura piersici şi juca fotbal cu băieţii din vecini”, ne-a declarat bătrâna.
Ținut la respect de tatăl său Florin
Şova îşi aminteşte că tatăl preşedintelui, Dumitru, militar de meserie, a fost cel care i-a marcat copilăria şi tinereţea lui Băsescu. “Traian şi Mircea, fratele lui, au primit o educaţie militărească din partea lui taică-su. Tremurau de frică în faţa lui. Nu ieşeau din curte fără să-l anunţe unde se duc şi mă miră să văd că el îşi lasă fetele mai libertine. Tatăl lui era un om serios, cadru militar, a lucrat mai întâi aici, apoi a fost mutat în Moldova, unde a ieşit la pensie cu gradul de colonel şi comandant de unitate. A murit după un atac de cord, pentru că a avut multe griji la viaţa lui. Venea aici în vacanţă şi făcea rapoarte pentru muncă. Maică- sa era croitoreasă şi îi îmbrăca, atunci când erau mici, numai în costumaşe de marinar”, dezvăluie Şova.
Traian era mai calculat
Vărul lui Băsescu declară că Traian era ţinut în puf de bunicii din partea mamei, pe care îi vedea numai în vacanţă, şi că era ambiţios de mic. “Țin minte că Traian era răsfăţat de bunici pentru că venea mereu în vacanţă la ei. Era ambiţios, îşi apăra punctul de vedere şi făcea tot ce îşi propunea. Mircea era mai nebun, el era mai calculat. Traian nu era supărăcios şi avea replică la orice, ţi-o întorcea imediat, la fel ca acum”, explică bărbatul.
Şi-a văzut rudele, ultima dată, în urmă cu zece ani
Ioana Boglea (foto), 72 de ani, vecină a bunicului preşedintelui, dezvăluie că Băsescu nu a mai fost de peste un deceniu în localitatea natală, dar că are circumstanţe atenuante, deoarece a fost implicat în conducerea ţării. “Nu a mai trecut de mult prin Murfatlar, dar probabil e ocupat, ştim că are multe probleme pe cap. Ultima dată când l-am văzut a venit la înmormântarea unei mătuşi, în urmă cu vreo 10 ani, dar a mers doar la cimitir, nu şi la pomană. Ştiam că va câştiga încă un mandat, pentru că e un om foarte popular. Suntem mândri că îl ştim pe Traian încă de când a învăţat să meargă”, mărturiseşte Ioana Boglea.
Rudele îl aşteaptă la un grătar şi la un pahar cu vin
Florin Şova (56 de ani), vărul lui Traian Băsescu din partea mamei, originar din localitatea Murfatlar, spune că îi e dor de acesta şi că-l aşteaptă la un grătar şi la un pahar cu vin.
“Îl aşteptăm pe Trăienuş acasă, cu un berbecuţ la grătar şi cu un pahar cu vin. Ultima dată l-am văzut la înmormântarea mamei mele, acum mai bine de 10 ani. Nu a mai trecut prin Murfatlar, iar tanti Jenica, mama lui, s-a mutat la Constanţa, unde este îngrijită de o măicuţă, pentru că e bătrână. Am fost să o vedem, dar nu ni s-a dat voie. Relaţiile s-au mai răcit, poate lui îi e ruşine cu noi, nu ştiu ce să zic, dar noi suntem alături de el”, mărturiseşte vărul preşedintelui, care explică şi gradul de rudenie dintre ei: “Mamele noastre sunt surori. Bătrânii noştri au venit de prin partea Sibiului, atunci când s-a populat Dobrogea, pentru că se dădea pământ aici. Aveau multe oi, dar le-au fost luate odată cu colectivizarea şi au trebuit să lucreze la CAP”.
Îi plăceau mult ciorba de zarzavat şi tocăniţa bunicii
Florin Şova îşi aminteşte că Băsescu aprecia mâncarea preparată de bunica lui şi că, probabil, preşedintele vizita restaurantul Golden Blitz din Bucureşti pentru mâncarea tradiţională, care îi aminteşte de locurile natale. “Îi plăceau ciorba de zarzavat şi tocăniţa făcută de bunica, am văzut că şi acum apreciază mâncarea tradiţională la Golden Blitz, unde se duce el. Toată lumea spune că-i place să bea. Dar credeţi că el bea o ţuică cu lumea să se îmbete? Vrea să le arate că e de-al lor, că e popular, nu că e dintr-ăsta scorţos, cum sunt majoritatea politicienilor. Eu îi doresc sănătate şi putere de muncă”, încheie nea Florin.
Vărul Florin Şova, foarte aproape de paralizie
“Eu nu sunt făcut pentru politică, aşa, ca Traian. În politică trebuie să ai harul să promiţi, să minţi un pic. Eu am lucrat la Canalul Dunăre-Marea Neagră şi în mina de calcar de la Basarabi, iar pentru trei luni am fost detaşat la Canalul Giurgiu- Bucureşti. Muncă, nu glumă. Acolo m-a prins Revoluţia, atunci am văzut ultima dată Capitala, nici nu ştiu unde e Palatul Cotroceni. Acum sunt ieşit la pensie pe caz de boală, am fost operat la coloană şi trebuie să mă mai operez o dată, dar există riscul să rămân paralizat”, mărturiseşte Florin Şova, vărul preşedintelui.
fotografii: Vlad Chirea