”Declarația Papei Francisc nu este oficială, a venit dintr-un interviu, iar aceasta o relativizează și generează neînțelegeri. Toate acestea nu sunt bune, deoarece un papă, ca orice episcop, trebuie să fie întotdeauna foarte precaut și clar, mai ales în aceste vremuri delicate. Unii spun că nu știu dacă este adevărat și că ar fi fost combinate citate diferite în documentar. De ce Sfântul Scaun nu a dat o explicație? Și Congregația pentru Doctrina Credinței? (…) Este o problemă de confuzie, acum în lume se spune «Papa binecuvântează uniunile homosexuale»: el nu a spus-o, dar consecințele sunt acestea. Ar trebui să fie mai atent. Toate acestea au creat o mare confuzie, am primit sute de apeluri, credincioșii sunt total pierduți: ce a vrut să spună papa? Este posibil? De ce nu se exprimă clar?”, a declarat cardinalul Gerhard Ludwig Müller pentru Corriere della Serra și citat de Hotnews.
Reacția vine după ce în urmă cu două zile, Papa Francisc a anunțat că susține parteneriatul civil între persoanele de același sex, în opoziție cu poziția oficială a Vaticanului în această privință, dar și cu cea a predecesorilor săi.
”Dar papa nu este mai presus de cuvântul lui Dumnezeu, care a creat ființa umană bărbat și femeie, căsătoria și familia. Sunt cardinal și mereu de partea papei, dar nu în toate condițiile. Nu este loialitate absolută. Prima loialitate este față de cuvântul lui Dumnezeu. Papa este vicarul lui Hristos, el nu este Hristos. Și sunt credincios lui Dumnezeu”, a mai punctat cardinalul.
”Și care este diferența, la urma urmei? În multe state, așa-numitele uniuni au fost doar premisa pentru recunoașterea căsătoriilor homosexuale. Acesta este motivul pentru care mulți credincioși sunt deranjați, cred că aceste cuvinte ar fi doar primul pas către o justificare a uniunilor homosexuale, iar pentru Biserică, acest lucru nu este posibil”, a mai transmis acesta.
Cardinalul Müller, care va împlini 73 de ani la sfârșitul lunii decembrie, a fost numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței de către Papa Benedict al XVI-lea în 2012 și a rămas în această funcție până în 2017.