Locuintele in Bucuresti au ajuns sa fie mai scumpe decat cele din orasele mari ale lumii. Astfel, un superapartament de 325 de metri patrati, cu cinci camere, gradina si terasa, pe soseaua Kiseleff, ajunge la 1,4 milioane de euro, in timp ce in centrul Romei cele mai scumpe apartamente costa intre 500.000 si 1 milion de euro, iar la Miami, in jur de 500.000 de dolari.
Sa cumperi o locuinta in Capitala a devenit un lux imposibil pentru majoritatea bucurestenilor. Dar sa cumperi o locuinta in zone ca Floreasca, Dorobanti, Universitate, Sala Palatului, Primaverii este un vis accesibil doar ocupantilor unui loc in Top 100 al celor mai bogati romani. Simona Costache, directorul agentiei imobiliare Perfect Casa, sustine ca acestea sunt cele mai scumpe zone din Capitala, iar daca cineva se gandeste sa-si achizitioneze aici o casa, trebuie sa aiba neaparat in cont macar un mi-lion de euro, pentru ca metrul patrat construit poate ajunge la 3.500 euro. Iar daca doresc o locuinta “penthouse” (n.r.: apartamente aflate la ultimul etaj al imobilelor, care au sute de metri patrati si ofera o priveliste de vis, mai ales daca sunt situate in blocuri cu un numar mare de niveluri), fara 1,4 milioane de euro nu o pot cumpara.
Si aceasta in conditiile in care in centrul Romei un apartament costa cel mult un milion de euro, iar la Miami se poate achizitiona o ”casa pe pamant” cu o jumatate de milion de dolari. Expertii imobi-liari spun insa ca exista si locuinte ceva mai accesibile in zone ca Drumul Taberei, Ghencea, Crangasi, Dristor, Titan. Aici se platesc cel mult 1000 de euro pe un metru patrat.
Previziunile arata insa ca din 2007 preturile vor creste cu 10 la suta, pana la 30 la suta, din cauza costurilor implicate de teren, forta de munca si materiale de constructie. Ionut Bordei, partener al firmei imobiliare Eurisko, este de parere ca si preturile apartamentelor vechi se vor majora anul viitor cu maximum 15 la suta.
„Preturile au crescut artificial”
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, considera ca “preturile la care sunt evaluate unele terenuri si case au crescut artificial si nu vor mai putea fi majorate, pentru ca au depasit limita acceptabilului. Se cere pe un metru patrat de teren aflat intr-o zona buna si 1.500 de euro”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro