Românii se află într-un moment decisiv al viitorului lor, în care trebuie să aleagă un candidat la președinție ce propune izolaționismul în timp ce folosește o retorică de politică externă aproape similară cu cea a Moscovei și un alt candidat care pledează pentru menținerea cursului prooccidental, cel care a adus o creștere economică însemnată și stabilitate țării noastre.
Evenimentele de la București sunt urmărite fără îndoială și în Ucraina, unde, pe fondul agresiunii militare ruse, există temeri de slăbire a poziției proccidentale regionale. În acest context, deputatul ucrainean Vadîm Ivcenko explică într-un interviu acordat pentru Libertatea riscurile alunecării României spre o direcție prorusă.
Libertatea – în cazul alunecării României spre o politică prorusă, ce consecințe ar putea exista pe plan regional, energetic și economic?
Vadîm Ivcenko – O politică prorusă va duce la revizuirea strategiei energetice actuale a României. Va slăbi legătura sa cu fluxurile energetice europene și o va face dependentă de Rusia. Știm că Kremlinul folosește energia ca instrument de presiune.
Acest lucru va duce la stagnare economică. Investițiile europene vor scădea, inflația va crește și nu numai economia țării va avea de suferit, ci și nivelul de trai al cetățenilor săi. Pe plan regional, aceasta va însemna o sursă suplimentară de instabilitate, care va submina securitatea în general.
Libertatea – se știe că Rusia are o strategie de a slăbi integrărea euroatlantică a tuturor țărilor, inclusiv a României. În cazul României, ce amenințări credeți că implică aceasta pentru regiune?
– Rusia acționează cu viclenie și prudență. Strategia sa nu constă doar în conflicte directe, cum se întâmplă în Ucraina, ci și prin implementarea intereselor sale în scopul slăbirii unității NATO și UE. Ei (responsabilii ruși – n.r.) susțin politicienii care promovează idei populiste, manipulează opinia publică și promit „soluții rapide” la probleme complexe.
Dacă o astfel de strategie va funcționa în România, atunci va duce la o scădere a rolului său în structurile euroatlantice. Acest lucru este periculos nu numai pentru România, ci și pentru întreaga regiune. Marea Neagră, care rămâne acum una dintre liniile cheie de apărare împotriva agresiunii ruse, s-ar putea transforma într-o zonă de influență a Kremlinului. Slăbirea României în NATO va crea o breșă pe care Rusia o va exploata imediat.
Libertatea – ce riscuri ar apărea pentru Republica Moldova în cazul schimbării politicii externe a României și cum ar putea influența aceasta situația din Transnistria?
– România a fost întotdeauna un partener important al Moldovei. Dacă România își va schimba cursul spre o politică prorusă, acest lucru va afecta întregul sistem european de sprijin pentru Moldova. Rusia caută de mult timp oportunități pentru a-și consolida influența asupra Chișinăului, iar o astfel de întorsătură îi va da toate cărțile în mână.
Rusia se va simți mai îndrăzneață în Transnistria. Știind că România nu va interveni, ei (rușii – n.r.) pot începe să acționeze agresiv, așa cum s-a întâmplat în alte conflicte înghețate. Acest lucru amenință nu doar Moldova, ci și Ucraina, deoarece au o graniță comună.
Libertatea – Gurile Dunării reprezintă o țintă strategică pentru Rusia. Există riscuri acum pentru situația geopolitică din zona Mării Negre?
– Controlul asupra Gurilor Dunării va oferi Rusiei nu doar un avantaj economic, ci și strategic. Aceasta este o arteră importantă de transport pentru Europa. Dacă Rusia câștigă influență în regiune, aceasta va schimba semnificativ raportul de putere.
Dacă România își va pierde poziția în NATO, își va pierde capacitatea de a-și apăra interesele, iar Rusia își va putea avansa planurile, inclusiv prin desfășurarea de baze militare în Marea Neagră. Acesta este un risc pentru toate țările din regiune.
Libertatea – cum interpretați scenariul instalării unui președinte prorus la București și abordarea acestuia față de NATO?
– Un președinte prorus va deveni un punct de intrare pentru interesele rusești. Acțiunile sale ar putea transforma România într-o platformă pentru agresiunea Kremlinului. Scenariul retragerii din NATO va duce la o slăbire a apărării întregii regiuni.
Rusia are în vizor de mai mult timp regiunea Mării Negre. Pierderea României de către NATO ar fi un eșec strategic, deoarece ar facilita avansarea trupelor ruse.
Libertatea – cum vedeți rolul NATO în contracararea agresiunii ruse și ce consecințe ar putea apărea dacă Alianța Nord-Atlantică ar slăbi în regiunea Mării Negre?
– NATO este o ancoră a stabilității. Datorită Alianței, vedem că Rusia este limitată în acțiunile sale, iar războiul nu depășește granițele Ucrainei.
Dacă NATO va slăbi, va apărea un vid de care Rusia va profita pentru a-și avansa agenda. Doar securitatea colectivă și cooperarea strânsă între toți membrii NATO pot garanta pacea în Europa și pot proteja țări precum România și Ucraina.
Vadîm Ivcenko (44 de ani) este deputat din 2014 pe lista Partidului Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko. În calitate de deputat, pledează pentru o Ucraină orientată spre Vest, debarasată de corupție și cu investiții occidentale, inclusiv în sectorul apărării.
Realist2023 • 06.12.2024, 10:02
Bati campii in multe cuvine ! NU, "cele doua tabere" NU folosesc aceleasi mijloace ! Asta pentru ca democratiile au REGULI si PRINCIPII ETICE, sunt cat de cat TRANSPARENTE, conducerea lor este PARTICIPATIVA si REPREZENTIVA (a electoratului) ! Pe partea cealalta, dictaturile NU AU SCRUPULE , lucreaza SUBTERAN si sunt de cele mai multe ori la cheremul unui SINGUR OM !
Elenuca • 06.12.2024, 07:08
ce s a intimplat in toate alegerile acestea confirma imixtiunea fara scrupule si fara limite ,ca la sfarsit de mandat , a unor centre de spionaj straine aflate intr o inclestare feroce pentru influenta ,resurse fizice si controlul politic (care sa dea acces si la armata si sisteme de mentinere a ordinei ,plus pentru justitie politizata etc ). Lupta aceasta surda e continua ,sau e continuarea de la WWII cel putin ,si ceea ce intelegem imediat din desfasurarea evenimentelor este ca ambele tabere folosesc toate tipurile de media ,social media si propaganda ca sa impuna in tarile )in special cele limitrofe conflictului) sa si puna oameni subordonati (poate chiar cu belciug in nas gata instalat). Ambele tabere folosesc aceleasi metode ,aceeasi obscuritate , santaj si manipulare (mai ales la alegeri in proximitatea unor conflicte ") . Arsenalul e acelasi ,fiecare parte cauta inovatii ca sa ia fata adversarului ,si ambele parti denunta metodele ...de spionaj si manipulare ale celuilalt