Țara condusă de Vladimir Putin a afirmat că ea „nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni”.
„Pentru cei care se bazează pe indicațiile Departamentului de Stat al SUA, le reamintim încă o dată după cum urmează. Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte țări, nu orchestrează „revoluții colorate” în acestea, în relații bilaterale nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptelor. Toate acestea sunt instrumente din arsenalul diplomației americane”, susține Ambasada Rusiei la București.
„Respectăm orice alegere a poporului român și recomandăm politicienilor și presei din România să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor”, se mai arată în mesaj.
Precizările Ambasadei Rusiei au venit după ce secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că există o operațiune extinsă și bine finanțată, orchestrată de Rusia, pentru a influența recentele alegeri din România, câștigate surprinzător de Călin Georgescu.
Documentele SRI și SIE arătate în CSAT au fost desecretizate după o săptămână
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului la președinție, Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelei sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur la prezidențiale și se va duela cu Elena Lasconi în turul 2
Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi la prezidențiale va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Trandafir • 06.12.2024, 08:57
Poate nu stiti, dar numai Rusia are dreptul sa se amestece in Romania, sustinand pe domnul Georgescu. Deoarece conform declaratiilor rusilor, domnul Georgescu va face din Romania parte a Rusiei !!!!
Lorenzini • 06.12.2024, 05:33
Anul acesta 2024,parcă au înnebunit cu toții,presa radio,că sa nu mai spun de televiziune,candidați la alegerile prezidențiale,și parlamentare pare că toți au fost "atrași" într-o propagandă politică națională cât și europeana precum că Rusia e de vină aud tot mai des oameni certandusi părinții bunicii din cauza politicienilor fel de filmulețe de la anumiți oameni din străinătate precum că i-au vândut ce-i dragi din tara,ca sa nu ii mai așteptate de sărbători că cei apropiați lor iau vândut că pe nimicuri ce îs vorbele astea nu va lăsați atrași în lumea politicului pentru că veți fi total dezamagiti.
tomitan • 05.12.2024, 22:00
Au tupeu ptr ca guvernul & MAE nu le-a inchis ambasada.De la invazia Ucrainei, România trebuia sa le inchida ambasada si consulatele ,trebuiau rupte legaturile diplomatice cu Rusia.Iar cu tik tok trebuie aplicata politica americana , amenda de cateva miliarde si recunoasterea vinei ,daca nu inchis definitiv.