Cuprins:
Rebelii, la rândul lor, au declarat că se pregătesc să-şi continue înaintarea spre sud, spre orașul Homs, ultima redă către Damasc, fieful lui Bashar al-Assad. „Timpul vostru a sosit”, se spune într-o postare online a rebelilor, care le cere localnicilor să se revolte față de regimul condus de al-Assad.
Televiziunea Al Jazeera a difuzat imagini cu rebeli în interiorul oraşului Hama, unii dintre ei fiind salutaţi de civilii la un sens giratoriu, în timp ce se deplasau în vehicule militare şi pe mopede.
#Syria: the streets of #Hama following the rebel-takeover. Residents gather at intersections to greet rebel forces as they enter they city. pic.twitter.com/Gv3gKyiYdB
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) December 5, 2024
O ofensivă fulger
Rebelii au cucerit săptămâna trecută principalul oraş din nord, Alep, şi de atunci au înaintat spre sud dinspre enclava lor din nord-vestul Siriei. Timp de câteva zile, luptele au făcut ravagii în jurul satelor de lângă oraşul Hama.
Căderea oraşului Hama, care a fost în mâinile guvernului pe tot parcursul războiului civil declanşat în urma unei revolte împotriva lui Bashar al-Assad în 2011, va provoca o undă de şoc în Damasc şi temeri că înaintarea rebelilor va continua spre sud. Există informații că Moscova își retrage corpul diplomatic și contignentul său militar din Damasc.
Bashar al-Assad s-a bazat în mare măsură pe sprijinul Rusiei şi al Iranului pe parcursul celor mai intenşi ani ai conflictului, reușind cu ajutorul lor să recupereze majoritatea teritoriilor pierdute inițial şi cele mai mari oraşe înainte ca liniile frontului să îngheţe în 2020.
Probleme pentru alianța Damasc-Moscova-Teheran?
Acum, prăbuşirea forţelor lui al-Assad subliniază problemele cu care s-a confruntat între timp această alianţă. Rusia s-a concentrat pe agresiunea sa militară împotriva Ucrainei, în timp ce mișcarea șiită libaneză Hezbollahul, care a fost cea mai puternică forţă susţinută de Iran în Siria, a suferit pierderi grele în războiul său împotriva Israelului.
În timp ce forţele sale pătrundeau în Hama, principalul comandant al rebelilor, Abu Mohammed al-Julani, a transmis o declaraţie video în care avertiza în privinţa oricărei implicări a celeilalte forţe regionale principale care este aliniată Iranului – miliţiile irakiene Hashd al-Shaabi.
Conform unor surse irakiene și siriene, unii luptători din Hashd al-Shaabi au intrat în Siria la începutul acestei săptămâni pentru a-l sprijini pe al-Assad. „Îl îndemnăm din nou (pe prim-ministrul irakian) să ţină Irakul departe de flăcările unui nou război legat de ceea ce se întâmplă în Siria”, a declarat al-Julani.
Hama, un oraș-cheie și o deschidere către prăbușirea regimului de la Damasc
Hama se află la circa 185 de kilometri nord de Damasc, iar capturarea sa ar împiedica orice încercare rapidă a lui al-Assad şi a aliaţilor săi de a lansa o contraofensivă împotriva rebelilor.
O înaintare a rebelilor spre Homs, la 40 de kilometri sud de Hama, ar putea izola Damascul de regiunea de coastă, care este un bastion al comunității alevite a lui Bashar al-Assad şi unde aliatul său rus are o bază navală la Tartus şi o bază aeriană în Latakia.
„Assad nu-şi mai poate permite acum să piardă nimic altceva. Marea bătălie este cea care urmează, pentru orașul Homs. Dacă Homs cade, vorbim despre o potenţială schimbare de regim”, a declarat Jihad Yazigi, editor al revistei Syria Report.
Hama este, de asemenea, esenţială pentru controlul altor două oraşe importante, cu mari comunităţi religioase minoritare: Muhrada, unde locuiesc mulţi creştini, şi Salamiya, unde sunt mulţi musulmani ismaeliţi.
O rană deschisă în istoria Siriei
Deşi Hama nu a fost cucerită anterior de rebeli în timpul războiului, a fost istoric un centru al opoziţiei faţă de regimul dinastiei Assad.
În 1982, activiştii Frăţiei Musulmane s-au revoltat acolo, iar armata a lansat un asalt devastator de trei săptămâni în care au fost ucise peste 10.000 de persoane şi care este considerat un model pentru campania lui Assad împotriva rebelilor.
Al-Julani s-a referit la acel episod sângeros în declaraţia sa, spunând că „revoluţionarii au început să intre în oraşul Hama pentru a curăţa acea rană care persistă în Siria de 40 de ani”. Cu toate acestea, el a adăugat că rebelii care vor cuceri Hama nu se vor răzbuna pentru evenimentele din 1982.