Cuprins:
„Ca răspuns la închiderea, pe 30 noiembrie, (…) a Consulatului General al Rusiei la Poznan, partea rusă îşi retrage, începând de la 10 ianuarie 2025, consimţământul cu privire la funcţionarea Consulatului General al Poloniei la Sankt-Petersburg”, se arată într-un comunicat al MAE de la Moscova.
Tensiuni în relațiile ruso-poloneze
MAE rus a anunțat totodată expulzarea a trei angajați ai Consulatului General al Poloniei de la Sankt Petersburg.
Rusia își motivează aceste gesturi sub acuzația că Polonia duce o „politică ostilă” împotriva sa și îi dorește o „înfrângere strategică”.
La 22 octombrie, Varşovia a dispus închiderea Consulatului General al Rusiei de la Poznan din cauza tentativelor acesteia de „sabotaj împotriva Poloniei şi ţărilor aliate”.
Purtătoarea de cuvânt a diplomţaiei ruse, Maria Zaharova, a promis atunci un „răspuns dureros”.
Actele de sabotaj se înmulțesc pe teritoriul polonez
Odată cu primirea înștiințării privind închiderea Consulatului General de la Sankt Petersburg, MAE de la Varșovia a transmis că va închide toate misiunile diplomatice rusești din Polonia dacă Moscova își va continua activitățile „teroriste”.
Russia's foreign ministry ordered the Polish consulate in Saint Petersburg to close in retaliation for Poland shutting the Russian consulate in the Polish city of Poznan. Three diplomats were declared persona non grata – they are obliged to leave the Russian territory.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 5, 2024
Poland's… pic.twitter.com/ftbLxb5jnf
Mai multe persoane de diverse naţionalităţi au fost arestate și condamnate în Polonia, în ultimele luni, cu privire la acte de sabotaj desfăşurate sub îndrumarea serviciilor secrete rusești. Astfel de operațiuni sunt încercate și pe teritoriul nostru, un cetățean columbian fiind prins de procurorii DIICOT, cu ajutorul SRI, sub acuzația că a primit instrucțiuni de la un cetățean din Rusia pentru a incendia sau pentru a provoca explozii la obiective importante din România.
În cazul Poloniei, agenții care acționau pentru serviciile secrete rusești au fost găsiți vinovați de bătăi, incendieri sau tentative de incendiere criminală, de pregătirea deraierii unui tren care transporta ajutoare destinate Ucrainei vecine şi de spionarea unor instalaţii militare şi infrastructuri critice în acest stat membru NATO.
Polonia cere suspendarea Rusiei din OSCE
Pe de altă parte, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a cerut joi suspendarea Rusiei din Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe durata continuării agresiunii sale militare împotriva Ucrainei.
„Atât timp cât ea (Rusia – n.r.) nu va pune capăt acestui război brutal, aderarea sa la OSCE ar trebui să fie suspendată”, le-a declarat Radoslaw Sikorski unor jurnalişti în Malta, după ce a boicotat discursul omologului său rus Serghei Lavrov.
Polonia, vecina vestică a Ucrainei, este una dintre principalele ţări prin care Occidentul transferă armament şi muniţie pentru sprijinirea armatei ucrainene și a poporului ucrainean în fața invaziei ruse.