Cuprins:
Avioane şi fonduri ale Kremlinului au fost utilizate într-un program de deportare și rusificare a unor copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, se arată într-un raport al Yale School of Public Health prezentat mieruri în Consiliul de Securitate al ONU.
Copii deportați cu avioanele lui Putin
Raportul, realizat cu ajutorul Departamentului de Stat al SUA şi publicat marţi, a identificat 314 copii ucraineni transferați în Rusia în primele luni ale războiului la scară largă din Ucraina în cadrul unui program sistematic de rusificare finanţat de Kremlin.
Cercetătorul Nathaniel Raymond a declarat miercuri, la ONU, că raportul este fondat pe informații culese din trei baze de date ale Guvernului rus, informații din surse deschise și imagini din satelit. El a vorbit despre un „program sistematic” de deportare „susținut financiar” de liderul rus Vladimir Putin, care a oferit inclusiv avioane pentru transportarea copiilor.
Copiii identificați în raport provin din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, dar există informații că astfel de programe de deportare au vizat și teritorii ocupate de armata rusă în regiunile Harkov, Herson și Zaporojie.
În martie 2023, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele liderului rus Vladimir Putin şi reprezentantei sale pentru „drepturile copilului” Maria Lvova-Belova din cauza implicării lor în crime de război prin deportări de copii ucraineni.
Potrivit dreptului internațional, transferul forţat de persoane, așa cum arată raportul întocmit de Yale School of Public Health, este o crimă împotriva umanităţii. Crimele împotriva umanităţii sunt în general considerate mai grave decât crimele de război de care este acuzat în prezent Putin, notează Reuters.
Nathaniel Raymond a cerut Rusiei să furnizeze Ucrainei toate informațiile despre copiii deportați și supuși procesului de rusificare.
Ucraina caută 20.000 de copii
„Războiul schimbă viețile copiilor”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, subliniind că ONU are dovezi despre 2.406 copii uciși sau răniți din momentul lansării invaziei ruse, la 24 februarie 2022 și până acum, adică o medie de doi copii pe zi. „În spatele fiecărei cifre se află un copil cu un nume, cu o poveste de viață și oameni dragi, ale căror speranțe și vise au fost spulberate”, a spus ea.
„Când sunt în joc viețile și drepturile copiilor, martorii nu trebuie să tacă”, a declarat Kateryna Rashevska, expertă juridică la Centrul Regional pentru Drepturile Omului, potrivit căreia Moscova a transferat ilegal 19.000 de copii ucraineni „sub pretextul evacuării”.
Ea a adus în discuție și situația copiilor ucraineni din teritoriile ocupate, subliniind că aceștia sunt supuși discriminării în accesul la educație și asistență medicală dacă nu au documente rusești și sunt trimiși în tabere militare pentru a fi reeducați și transformați în „patrioți loiali” Rusiei.
Reprezentanta Ucrainei la ONU a raportat că Guvernul ei caută 20.000 de copii ucraineni deportați în Rusia, menționând că numărul real ar putea fi mult mai mare, având în vedere declarațiile doamnei Lvova-Belova, care „s-a lăudat că a transferat „peste 700.000 de copii ucraineni”. Ținând în mână fotografia Marharitei Prokopenko, o fetiță în vârstă de 10 luni luată din Casa de copii din Herson și transferată ilegal la Moscova, unde a fost adoptată de Inna Varlamova, soția politicianului rus Serghei Mironov, ea a declarat: „Au adoptat-o ilegal. I-a schimbat numele. I-a falsificat locul de naștere. Astfel de acte sunt „crime de război”.
Contre între reprezentantul Rusiei și cel al SUA
„Adevărata amenințare” la adresa copiilor ucraineni este că aceștia vor fi folosiți drept „carne de tun” atunci când președintele Volodimir Zelenski nu va mai avea „bătrâni”, a susținut reprezentantul Rusiei la ONU, care a negat, în stilul obișnuit al Kremlinului, că există un program de deportare. Aceste acuzații sunt „absurde și neîntemeiate”, a insistat el, acuzând SUA că difuzează „falsuri banale”.
„Nu vă înșelați: oficialii ruși și forțele ruse au comis crime de război și crime împotriva umanității”, a răspuns reprezentantul SUA. „Dacă Kremlinul (…) va pune capăt existenței Ucrainei ca țară suverană și independentă, Rusia își va continua asediul în altă parte și cu mai mulți oameni, iar mai mulți copii vor avea de suferit. Nu trebuie să permitem așa ceva”, a atras atenția reprezentantul SUA.
„Aceasta nu este o evacuare umanitară”, a precizat și reprezentantul Regatului Unit. „Este vorba de o ștergere sistematică a culturii ucrainene”, a subliniat el, cerând Rusiei „să înceteze imediat deportările și să returneze toți copiii ucraineni”.