„Susținerea financiară a bazei materiale a școlii sau a unei grupe/clase poate fi făcută de comitetul de părinți doar prin intermediul asociației de părinți cu personalitate juridică și este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea sau gestionarea fondurilor”, se arată în adresa trimisă școlii de Avocatului Poporului. În document se face referire la regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din 2020, relatează publicația Școala 9,o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Iar la Școala 12 acest regulament nu era respectat. Școala 9 a scris despre părinții care adunau bani de fondul clasei, în condițiile în care în toate școlile din România se țin cursuri exclusiv online.
Noțiunea de fond al clasei sau școlii nu există în legislația sistemului de învățământ din România. Legea din 2011 prevede că școlile pot să aibă venituri proprii din donații, sponsorizări sau alte surse legal constituite, dar interzice explicit colectarea banilor de persoane fizice.
Directorul școlii, Mariora Sideriaș, a spus pentru Școala 9 că nu a știut despre colecta părinților. „Acum în pandemia profesorii și-au cumpărat singuri markerul. Eu nu am cunoștință despre așa ceva. Și mi se pare normal ca cel căruia i s-a cerut un leu să vină și să ne informeze pe noi”, a spus aceasta. La scurtă vreme, a fost convocată o ședință cu părinții și li s-au dat părinților banii înapoi.
Află de pe Școala 9 BRD care sunt amenzile prevăzute pentru cei care colectează bani în școală și ce au propus elevii.
foto: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro