Mai multi cetateni de origine sarba si romana, printre care si trei fosti ofiteri de politie, au fost audiati timp de mai multe ore la Parchetul General, pentru spalare de bani, fals si inselaciune. Conform anchetatorilor, reteaua a introdus in tara bilete la ordin in valoare de 300 de milioane de dolari, emise de o banca americana aflata in faliment. Cu o parte din ele au obtinut credite de la mai multe banci romanesti, in valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.
Cei noua membri ai retelei au fost prinsi in urma unor perchezitii efectuate in Capitala, dar si in mai multe localitati din judetul Constanta. In mai multe locatii, politistii au gasit bilete la ordin false in valoare de peste 50 milioane de dolari, care urmau sa fie valorificate pe piata romaneasca. Surse judiciare au afirmat ca gruparea incerca sa plaseze pe piata romaneasca instrumente bancare false in valoare de peste 300 de milioane de dolari. Dupa audieri maraton, doi dintre ei, Buran Mosneag si Badescu Gheorghe, au fost retinuti in noaptea de miercuri spre joi.
Intr-o caseta a fost gasit un diamant valoros
Surse judiciare au declarat ca seful retelei este Krunislav Jovanovici, afaceristul sarb introducand in tara, in urma cu doi ani, aproximativ 178 de mii de bilete la ordin, emise de o banca din Los Angeles aflata in faliment de zece ani. In baza ordinelor, invinuitii au obtinut de la mai multe banci romanesti imprumuturi de vreo 40 de milioane de dolari. O parte din banii obtinuti au fost plasati in diferite cazinouri din tari occidentale precum Austria, Elvetia si Germania, iar cu restul banilor au deschis diverse afaceri in Romania. Printre suspecti se afla trei fosti ofiteri de politie, Dumitru Sauer, Mihai Rotar si Viorel Romanescu. Desi imediat dupa audierea acestora la Parchet se zvonea ca unul dintre cei trei ar fi fost lucrator SRI, purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Bercaru, a precizat pentru Libertatea ca “nici unul din membrii grupului nu lucreaza si nici nu a lucrat vreodata in SRI”.
Intr-una din casutele de valori, inchiriata de retea la o sucursala a bancii Raiffeisen, anchetatorii au descoperit un diamant de 265 de carate, bilete la ordin false, dar si mai multe arme.
Prejudiciul estimat pana acum de procurori se ridica la circa 40 de milioane de dolari, bani creditati, in schimbul biletelor la ordin cu antetul bancii americane, de la diverse banci din Romania.
Pana la inchiderea editiei nici unul dintre cei retinuti nu fusese trimis in fata instantei cu propunerea de arestare preventiva, audierile fiind in plina desfasurare. Totusi, aseara, Parchetul a anuntat ca cei noua inculpati vor fi prezentati judecatorului, deoarece exista probe temeinice impotriva acestora, adunate de procurorii DIICOT si FBI.
Biletele la ordin, garantie pentru obtinerea de credite
Sistemul folosit de afaceristul sarb nu a fost deloc complicat. Adrian Vasilescu (foto), consilier la Banca Nationala Romana, ne-a explicat cum a reusit mafiotul sa fraudeze mai multe banci din Romania: “El a adus in tara si a depozitat intr-o caseta de valori mai multe bilete la ordin emise de o banca americana. Pe baza acestora, sarbul a obtinut mai multe credite, punand drept garantie biletele la ordin, desi banca emitenta daduse faliment inca de acum 10 ani. Acum trebuie vazut cum au acordat bancile romanesti credite pe baza acestor titluri de valoare care nu aveau nici o acoperire. Era suficient doar sa verifice existenta bancii respective si ar fi aflat ca e falimentara! Deocamdata BNR nu a fost solicitata, dar serviciul nostru de supraveghere si control va cerceta situatia creata.”