Fiul unui pensionar ieşean a ajuns în urmă cu trei zile cu tatăl său la UPU, la Spitalul Sfântul Spiridon. Deoarece avea comorbidităţi grave şi starea de sănătate s-a agravat brusc, fiind contact direct cu soţia pozitivă, băiatul a apelat la 112 pentru a-l duce la spital.
“Am tatăl adus cu salvarea pe 23 octombrie, ora 11.00, şi testat pentru COVID şi suntem în data de 24 octombrie, ora 21.00 aproape, şi încă nu are niciun răspuns. Este diabetic, are un picior amputat, e cu moralul la pământ. Nu cred că e normal să aşteptăm un rezultat la acest test aşa mult, când la laboratorul Praxis, cel care face şi pentru Spitalul Sf. Spiridon testele, mergi dimineaţa la 8.00 şi seara la ora 18.00 ai rezultatul. Ruşine!”, sună povestea lui Constantin Penciu.
În plus, bărbatul a mai relatat experienţa similară pe care a trăit-o cu mama sa, care ar fi stat mai mult de 12 ore pe un scaun pentru a afla rezultatul la test.
NU IL RECOMAND!!! Am tatal adus cu salvarea de ieri 23.10 , ora 11, si testat pentru Covid (posibil sa fie si infectat,...
Publicată de Penciu Constantin pe Sâmbătă, 24 octombrie 2020
Ieşeanul a trăit ambele experiențe, una după cealaltă, în triajul unităţilor medicale. Între timp, atât mama, cât şi tatăl acestuia au fost evaluaţi şi internaţi.
Coordonatorul UPU și SMURD Iași: “Acesta este timpul de așteptare, între 12 și 24 de ore”
“Ceea ce a menţionat persoana în cauză vizavi de numărul de ore petrecut pentru rezultat, acesta este timpul de aşteptare pentru rezultate lucrate la Praxis. Am anunţat de patru luni tot mapamondul, pe toţi pacienţii şi posibilii pacienţi, că rezultatul durează între 12 şi 24 ore. Acesta este sistemul şi nu are de ce să le fie ruşine doctorilor care trudesc în urgenţă. Referitor la cazul respectiv, între timp, pacientul a fost evaluat şi tratat”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU şi coordonator SMURD Iaşi.
În spital nu se recoltează teste la cerere, ci doar atunci când medicul are suspiciune pe criterii clinice şi paraclinice că persoana care se prezintă ar avea simptome.
“Toţi cei care doresc să se testeze ar trebui să meargă la alte spitale care fac teste la cerere sau la laboaratoare de imunologie private”, a explicat medicul.
Containere încălzite în locul corturilor
“Referitor la condiţiile de aşteptare, din punctul de vedere al spaţiului, UPU Sf. Spiridon nu a beneficiat niciodată de vreun backup, o lărgire a clădirii, în schimb conducerea unităţii încercă să aplice soluţii pentru a evita aglomeraţia”, a mai spus Cimpoeșu.
Începând de sâmbătă, trei containere încălzite au fost montate în locul corturilor care serveau ca spaţiu de aşteptare pentru pacienţii care au suspiciune de COVID-19. Dar pacienţii trebuie să ştie că timpul pentru rezultate a rămas acelaşi: între 12 şi 24 ore. De aceea, este mai bine ca, în cazurile care nu sunt urgenţe, recoltarea şi aşteptarea să se facă acasă, pentru că acestea sunt condiţiile de acum.
Diana Cimpoeșu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro