Aeroportul Internaţional Daxing, situat la 46 de kilometri de centrul capitalei, urmează să funcţioneze la capacitate maximă în 2025, cu 72 de milioane de pasageri pe an, ceea ce ar însemna un record mondial pentru un terminal unic, conform celor care l-au conceput.
Noua infrastructură, o construcţie ultramodernă în formă de stea de mare, ar urma să reducă presiunea de pe actualul Aeroport Internaţional Beijing, ale cărui trei terminale sunt situate la nord-est de metropola de 21 de milioane de locuitori.
Vechiul aeroport, al doilea în clasamentul mondial după Aeroportul Atlanta din SUA, a ajuns deja la saturaţie, cu puţin peste 100 de milioane de pasageri anual, potrivit Agerpres.
Odată cu creşterea nivelului de viaţă şi a apetitului chinezilor pentru călătorii, transportul aerian este în plină dezvoltare în China.
Conform Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), la mijlocul anilor 2020, China va devansa SUA şi va deveni prima piaţă aeriană a lumii.
În acest condiţii, capitala se aşteaptă să primească 170 de milioane de pasageri în 2025, împărţiţi între cele două aeroporturi ale sale.
Cu o suprafaţă de 700.000 de metri pătraţi, noua clădire revendică titlul de cel mai mare terminal aeroportuar din lume.
Noul aeroport a fost conceput de arhitectul anglo-irakian Zaha Hadid, decedat în 2016, şi de filiala de inginerie a companiei Aeroporturile din Paris (ADP).
Clădirea are un acoperiş dintr-o singură bucată care reprezintă suprafaţa a 25 de terenuri de fotbal.
Spre deosebire de aeroporturile clasice, noua clădire este în întregime la înălţime, cu două niveluri pentru plecări şi tot atâtea pentru sosiri. O stație pentru metrou şi gară de tren sunt instalate direct sub terminal.
O linie expres ar urma să permită ca pasagerii să ajungă în centrul oraşului în circa 20 de minute, însă legătura cu actualul aeroport, aflat la o distanţă de 67 de kilometri, riscă să fie mai complicată, comentează sursa citată.
Proiectul a costat 120 de miliarde de yuani (15 miliarde de euro). Suma ajunge la 400 de miliarde de yuani (50 de miliarde de euro), dacă se iau în considerare şi racordurile feroviare şi rutiere.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Citește care sunt cele mai mari aeroporturi din lume!
FOTO: NorthFoto