Sunt la moda bijuteriile pe dinti si ma tenteaza si pe mine ideea. Mi-e teama insa ca, atunci cand va fi aplicata, imi va fi distrus dintele, si nu vreau asa ceva. Sau? daca voi dori sa o scot, imi va ramane o urma pe dinte?
Andreea Toma, 19 ani, Bucuresti
Prin aplicarea bijuteriei dentare, dintele nu este afectat, fiind vorba de fapt de ‘lipirea’ unei astfel de bijuterii care poate fi confectionata din aur, platina sau cristal (imitand diverse pietre pretioase) pe suprafata dintelui. De obicei, acestea se aplica pe canin, dar pot fi aplicate si pe incisivul central sau lateral. Aceste bijuterii pot sa fie utile si cand dorim sa mascam un defect al dintelui. Modelul si locul aplicarii bijuteriei sunt alese de pacient, apoi medicul aplica un gel demineralizant pe suprafata dintelui pentru a favoriza adeziunea substantei pentru lipit.
Urmatorul pas este aplicarea unui adeziv fotopolimerizabil pe suprafata bijuteriei, care este apoi plasata in locul ales pe dinte, iar adezivul se intareste sub actiunea luminii lampii de fotopolimerizare.
Este deci o procedura nedureroasa, in cadrul careia nu se foloseste freza (dintele nu este ‘pilit’). Ca timp, dureaza circa 10 minute pentru a se aplica bijuteria dentara. Nu exista consecinte negative asupra dintelui, iar daca doriti sa o indepartati la un moment dat, acest lucru se face foarte usor, in cabinetul stomatologic, fara sa ramana semne la nivelul dintelui. De obicei, adezivul cu care este lipita bijuteria rezista in jur de un an. Trebuie insa sa mentineti o igiena foarte buna, mai ales in zona respectiva, pentru a preveni depunerea placii bacteriene si aparitia cariei. De asemenea, pentru a va bucura cat mai mult de bijuteria care tocmai a fost aplicata pe dinte, este indicat sa evitati sa mestecati in zona respectiva alimente de consistenta dura.
Este bine ca, dupa indepartarea bijuteriei, sa se faca fluorizarea zonei de pe dinte.
Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist