Vezi și
Retras şi timid. La vârsta de 20 de ani, regele Mihai era caracterizat drept tandru în intimitatea familiei, pasionat de ultimele inovaţii ale tehnologiei, acesta fiind preocupat de automobile şi avioane, un prieten de nădejde şi o personalitate foarte populară, fiind în centrul atenției publice, mai ales când își petrecea timpul în Ţara Zarandului, la Bulci şi la Săvârşin. După cumpărarea castelului de la Săvârşin, Mihai şi Regina-mamă Elena puteau să petreacă mult mai mult timp împreună.
Prima iubire a lui Mihai l a fost o tânăra pe nume Yvonica. Relaţia lor s-a terminat brusc după ce această a acceptat suma de 2.000.000 de lei că să iasă din viaţă principelui. Apoi s-a îndrăgostit de Lulu, o domnişoară zveltă, fiica unui mare industriaş. A fost dragoste la prima vedere şi pasiunea dintre cei doi a făcut ca preocupările Regelui pentru maşinile sport şi bărcile cu motor să pălească.
În septembrie 1939 a debutat al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără lupta, în decurs de câteva luni, Basarabia,Bucovina de nord, Herța, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul.
La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţară, tronul revenindu-i a două oară lui Mihai. Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.
În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostaşii români care au luptat pentru reîntregirea ţării. Nu a fost însă de acord cu depăşirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliaţii săi tradiţionali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni.
Din 1944, Majestatea Să Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităţii comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro