„Cu privire la energie, acest aspect creează, într-adevăr, o mare vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană, în ansamblu, pentru statele membre. De aceea avem acest plan de a reduce cât mai repede posibil dependența UE de gazul rusesc și de alte produse din sectorul energetic ce provin din Rusia”, a afirmat Bogdan Aurescu la CNN.
Șeful diplomației române a precizat că România depinde mai puțin de gazele rusești, în comparație cu statele membre din UE.
„Realitatea este că, deși România este una dintre țările cel mai puțin dependente de importurile de gaz din Rusia, Uniunea Europeană, ca întreg, este dependentă în proporție de peste 40% de importurile de gaz din Rusia, este dependentă în proporție de 27% de importurile de țiței din Rusia și în proporție de 47% de importurile de cărbune și carburant din Rusia. Aceste statistici datează din 2019 și sunt relevante pentru că sunt de dinaintea pandemiei de COVID-19, când economia a fost foarte afectată”, a spus Aurescu.
„Este, așadar, foarte important să găsim alternative pentru a reduce această dependență investind, de exemplu, în sectorul energiei nucleare, lucru pe care România îl face, în energie regenerabilă, prin diversificarea surselor de energie și prin interconectarea țărilor noastre”, a menționat el.
România importă 20 la sută gaz rusesc
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz din Rusia.
Tot șeful statului a spus marți, 15 martie, că există promisiuni că până la sfârşitul acestui an interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria va fi funcţional. „Atunci evident că putem, via Bulgaria, să beneficiem de gaz lichefiat care se va descărca în portul din Grecia. Pe de altă parte, se lucrează şi la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz şi suntem în negocieri avansate cu mai multe surse. Este evident că, până începe iarna 2022-2023, trebuie să avem alternative viabile care ne asigură gazul pentru iarna următoare”, a afirmat Iohannis.
În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro