„E vorba despre un pachet de sancțiuni care este în curs de finalizare și care este extrem de substanțial și de cuprinzător. Prin urmare, este cazul ca Rusia să fie descurajată de perspectiva adoptării acestui parchet de sancțiuni pentru că el într-adevăr va produce, așa cum a decis Consiliul European în decembrie, prin concluziile sale, va produce costuri masive, costuri severe, consecințe masive față de Federația Rusă. Este vorba de sancțiuni care vizează domeniul financiar și bancar, tranzacții comerciale cu anumite tipuri de produse, nu intru acum în foarte multe detalii pentru că pachetul nu este încă public”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul de externe a subliniat că este vorba despre „consecințe serioase asupra economiei Federației Ruse”, iar acest pachet de sancțiuni are, „fără îndoială”, și un rol de descurajare.
Nu trebuie să ajungem neapărat la adoptarea lui, deși suntem pregătiți să o facem în cazul în care Rusia va continua agresiunea împotriva Ucrainei. Este important să se știe faptul că acest pachet de sancțiuni este unul foarte serios. În același timp, foarte important, trebuie spus că acest pachet de sancțiuni care a fost elaborat la nivelul Uniunii Europene a fost creat într-o coordonare foarte strânsă cu Statele Unite, iar pachetul de sancțiuni american va fi, la rândul său, unul extrem de substanțial și, de asemenea, va produce consecințe foarte puternice asupra Federației Ruse, cele două demersuri de elaborare de măsuri respective fiind complementare.
Bogdan Aurescu:
Potrivit șefului diplomației române, Rusia ar trebui să înțeleagă că „orice fel de acțiune agresivă, asertivă, pe care o întreprinde în vecinătatea Alianței Nord-Atlantice este întâmpinată cu o reacție proporțională de răspuns”.
Ministrul a explicat că, „din păcate”, situaţia de la graniţele Ucrainei este în continuare foarte tensionată, deoarece Federaţia Rusă continuă să desfășoare trupe în aceste zone, în ciuda asigurărilor date că o parte din forțele sale au fost retrase.
„Am constatat în ultimele zile o serie de declarații ale părții ruse care susține că o parte a trupelor din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informațiilor de specialitate din mediul aliat, că această informație nu se confirmă, dimpotrivă, informațiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezența militară la frontiera cu Ucraina”, a arătat Bogdan Aurescu.
În același timp, mai spune ministrul, o altă mutare interesantă a Federației Ruse o reprezintă solicitarea adresată de către Duma de Stat președintelui Vladimir Putin pentru a recunoaște ca entități independente regiunile separatiste din estul Ucrainei.
„De asemenea, am putut să constatăm la conferința de presă pe care președintele Putin a susținut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către președintele Putin a termenului de «genocid» cu privire la situația din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziție nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situației de criză”, a subliniat Aurescu.
Potrivit oficialului guvernamental, toate măsurile întreprinse până acum de țările NATO, inclusiv trimiterea unor trupe suplimentare în Polonia și România, ar trebui să fie interpretate de Federația Rusă ca „măsuri cu caracter de descurajare”.
„Ceea ce dorim să facem și ceea ce întreprindem la nivelul Alianței este să consolidăm postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Iar dacă vom face o comparație între numărul de trupe aliate de pe Flancul Estic și desfășurarea masivă de forțe pe care Rusia a efectuat-o în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre, constatăm că avem de-a face cu o proporție de 1 la 10. Avem în jur de 15.000 de trupe aliate pe Flancul Estic, față de, iată, aproape 150.000, conform ultimelor rapoarte, de trupe rusești pe frontiera cu Ucraina sau în Peninsula Crimeea, respectiv în regiunea Mării Negre, în general”, a arătat Aurescu.
Întrebat cum abordează România conflictul ruso-ucrainean în negocierile care se desfășoară în prezent, ministrul de externe a explicat că țara noastră a insistat pentru rezolvarea tensiunilor pe calea dialogului.
„Efortul României din această perioadă a fost extrem de intens, pentru că alături de partenerii și aliații noștri din NATO, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în relația cu partenerul strategic american, am încercat să găsim soluții pentru dialog, soluții pentru dezescaladare”, a precizat șeful diplomației române.
„Mai trebuie spus că România a fost foarte activ și profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuția substanțială a României și cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părțile ruse. Noi am fost consultați îndeaproape de Statele Unite, am transmis observații și comentarii, iar ele au fost incluse în documentul care a fost transmis părții ruse pe 26 ianuarie. Prin urmare, așteptăm cu foarte mult interes să vedem ce conține reacția părții ruse”, a conchis Bogdan Aurescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro