Cei care spun că sunt interesați să se mute aici sunt îndrumați către Dirk Gelbrecht, un bărbat din nordul Germaniei care a fondat în ianuarie anul trecut, pe Telegram, un grup numit „Emigranți germani în Bulgaria”. La nici un an de atunci, grupul a ajuns la peste 2.500 de membri.
„Suntem o comunitate privată, cu mai multe generații”, spune Gelbrecht jurnaliștilor. „Printre rezidenți se numără pensionari săraci, precum părinții mei”. În jur de 60 de expatriați locuiesc acum la Château Aheloy, spune el, adăugând că se așteaptă ca numărul acestora să crească în curând la 100. „Suntem abordați de tot mai mulți oameni care vor să plece.”
Germania a introdus obligativitatea prezentării certificatului care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală în ultimele șase luni pentru a intra în magazine sau a participa la adunări publice. Introducerea vaccinării obligatorii împotriva Covid este discutată în Parlament.
Astfel, mulți dintre cei care nu doresc să se vaccineze s-au îndreptat către Bulgaria și au cumpărat sau închiriat proprietăți, cu o preferință clară pentru coasta Mării Negre, între Burgas și Varna.
Noii sosiți sunt atrași în primul rând de temperaturile acceptabile, combinate cu prețurile accesibile. Bulgaria este statul din Uniunea Europeană cu cea mai mică rată de vacinare a populației, doar 28% din populație fiind complet vaccinată.
„În linii mari, aici, în Bulgaria, lucrurile sunt aproape sigur mai relaxate”, iar dovada de vaccinare nu este aproape niciodată cerută, recunoaște Nedyalko Nedelcev, consulul onorific al Germaniei la Varna. „Dar este pentru prima dată când aud că sunt atât de mulți germani care au fugit aici din cauza coroanei”.
Până în prezent, cei care au emigrat în Bulgaria nu au avut deloc probleme cu autoritățile. Dar dacă guvernul recent învestit la Sofia înăsprește măsurile în lupta împotriva coronavirusului, situația se poate complica pentru antivacciniștii germani.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!