Mergi direct la conținut »
Cadrele didactice se pot pensiona la cerere, fără penalizări, după 30 de ani de vechime
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cadrele didactice se pot pensiona la cerere, fără penalizări, după 30 de ani de vechime

Cadrele didactice se pot pensiona la cerere, fără penalizări, după 30 de ani de vechime

Cadrele didactice se pot pensiona la cerere, fără penalizări, după 30 de ani de vechime în învăţământ şi stagiu complet de cotizare, au decis marţi senatorii Comisiei pentru învăţâmânt.

De Valentina Postelnicu,

Senatorii au adoptat, astfel, un raport favorabil cu amendamente la propunerea legislativă pentru completarea art. 284 din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale.

Propunerea legislativă aparţine unui grup de senatori PSD, în frunte cu Liviu Pop, și a fost adoptată de Camera Deputaţilor în noiembrie 2016.

„Personalul didactic poate fi pensionat la cerere cu trei ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani, femeile, respectiv, cel puţin 30 de ani bărbaţii”, prevederea propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, care a fost prim for legislativ sesizat.

Iniţiatorul şi-a motivat propunerea prin faptul că ”există profesori care îşi doresc pensionarea anticipată la cerere pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor”.

”Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită şi pensionarea acelor angajaţi care consideră că nu mai sunt apţi de rezultate în învăţământ, tot cu 3 ani, dar anterior vârstei de pensionare”, se mai arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Ministerul Muncii a anunţat că nu susţine pensionarea anticipată a cadrelor didactice deoarece propunerea încalcă principiile care stau la baza legii pensiilor: contributivitatea şi tratamentul egal al asiguraţilor.

Propunerea legislativă şi raportul Comisiei de învăţământ a Senatului vor fi supuse dezbaterii şi votului în plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională.

Close
Închide
  Close