Un studiu realizat pe mai mult de 520.000 de persoane din 10 țări europene, cel mai mare de până acum privind legătura dintre cafea și mortalitate, a constatat că în cazul deloc care consumă mai multă cafea se reduce semnificativ riscul de mortalitate.
Cel de-al doilea studiu se concentrează pe populațiile de culoare. După ce au studiat peste 185.000 de afro-americani, americani indigeni, hawaiieni, japonezi americani, latino si albi, cercetatorii au descoperit ca cafeaua crește longevitatea în mod diferit în funcție de rasă.
Persoanele care au băut două până la patru căni pe zi au avut un risc de deces de 18% mai mic comparativ cu persoanele care nu beau cafea, potrivit studiului. Aceste constatari sunt în concordanță cu studiile anterioare, care s-au uitat la majoritatea populatiilor albe, a declarat Veronica Wendy Setiawan, profesor asociat de medicina de prevenire la USC Keck Scoala de Medicina, care a condus studiul privind populațiile de culoare.
„Având în vedere aceste populații foarte diverse, toate aceste persoane au un stil de viață diferit, au obiceiuri alimentare diferite și totuși găsim modele similare”, a spus Setiawan.
Citește și: EXCLUSIV/ Călătorii CFR care plătesc preț întreg le primesc la pachet, bonus. Gratuitatea care aduce mizerie și nesimțire
Studiul arată că există o posibilitate biologică puternică pentru relația dintre cafea și longevitate și a constatat că mortalitatea a fost invers proporțională cu consumul de cafea pentru bolile de inimă, cancer, boli respiratorii, accident vascular cerebral, diabet și boli renale.
Studiul privind țările europene a relevat o asociere inversă între cafea și bolile de ficat, sinuciderea la bărbați, cancerul la femei, bolile digestive și bolile circulatorii. Cei care beau trei sau mai multe cești pe zi au avut un risc de deces mai scpzut decât cei care nu beau cafea.
Ambele studii au fost publicate în Annals of Internal Medicine.
„Ne-am uitat la mai multe țări din întreaga Europă, unde modul în care populația bea cafea și pregătește cafeaua este destul de diferit”, a declarat Marc Gunter, specialist în epidemiologia și prevenirea cancerului la Scoala de Sanatate Publică din Marea Britanie, care a co-autorizat Studiul european.
Citește și: În sfârșit, o sancțiune împotriva Episcopului Hușilor! Ce a decis Mitropolia Moldovei și Bucovinei
„Faptul că am văzut aceleași relații în diferite țări este un fel de implicare a acesteia în ceea ce privește cafeaua, mai degrabă decât ceva despre felul în care este preparată cafeaua sau modul în care este băut”, a spus el.
Cafeaua este un amestec complex de compuși, dintre care unele au fost dezvăluite în laboratoare pentru a avea efecte biologice, a spus Gunter.
Studiile au arătat că anumiți compuși au proprietăți neuroprotectoare și antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăviri cum ar fi boala Parkinson.
În studiul european, persoanele care beau cafea au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de inflamație, profiluri mai bune de lipide și un control mai bun al glucozei comparativ cu cei care nu au fost. Nu este încă clar ce compuși speciali oferă beneficii pentru sănătate, dar Gunter a spus că ar fi interesat să exploreze acest lucru în continuare.
Ambele studii au separat fumatorii de nefumatori, deoarece fumatul este cunoscut pentru a reduce durata de viata si este legat de diferite decese. Cu toate acestea, au descoperit că cafeaua a avut efecte inverse asupra mortalității și pentru fumători.
„Fumatul nu pare să modifice efectele cafelei”, a spus Gunter. „Nu contează dacă fumați sau nu. A existat încă un efect potențial benefic al cafeei asupra mortalității”.
Citește și: Povestea de dragoste dintre Dumitru Lupu și Ileana Șipoteanu. Compozitorul a murit chiar de ziua soției lui