Spania traversează o săptămână cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, care vor doborî cel mai probabil recordurile lunii aprilie. Oficialii din unele regiuni au stabilit deja planuri de gestionare a situației, care prevăd, printre altele, adaptarea orarului școlilor și deschiderea anticipată a piscinelor publice.
În acest timp, meteorologii au avertizat că țara se confruntă cu riscul de incendii de vegetație.
Temperaturile, care vin în paralel cu o secetă prelungită, au drept cauză „intrarea progresivă a unei mase de aer foarte cald și uscat dinspre Africa, fiind cuplată cu stabilitate atmosferică și soare puternic”, a anunțat marți agenția meteorologică spaniolă AEMET, citată de Reuters.
Aceste temperaturi neobișnuite vor fi „tipice pentru vară”, a explicat AEMET, care a precizat că joi sau vineri, mercurul ar urma să urce până la 38-40 de grade Celsius în sudul Văii Guadalquivir, care include orașul Cordoba.
Ar fi cea mai ridicată temperatură pentru luna aprilie de când au început să fie înregistrate datele meteorologice oficiale spaniole, în 1961.
Autoritățile iau măsuri
Guvernul din regiunea centrală a Madridului a anunțat încă de luni un plan de acțiune, care include adaptarea orarului școlar în funcție de temperaturile maxime și asigurarea de aer condiționat în centrele sanitare.
Numeroasele piscine în aer liber din Madrid se vor deschide cu o lună mai devreme decât de obicei, la jumătatea lunii mai.
De asemenea, metroul din capitală va crește gradul de climatizare și frecvența trenurilor, pentru a evita supraaglomerarea.
În cea mai fierbinte regiune a Spaniei, orașul Sevilla, situat în sud-vestul țării, a majorat bugetul pentru serviciile de urgență și a suplimentat numărul cadrelor medicale mobilizate pentru „Feria de Abril”, festivalul care anul trecut a atras aproximativ 500.000 de persoane.
Secetă prelungită
Spania a înregistrat deja 36 de luni consecutive cu precipitații sub medie. Rezervoarele sunt la 50% din capacitate – ușor mai mare decât anul trecut, dar tot sub media ultimului deceniu.
Ministrul mediului, Teresa Ribera, a declarat că lunile următoare vor fi probabil „complicate”.
„În afară de episoade extreme, cum ar fi cel pe care îl vom trăi în această săptămână în ceea ce privește temperatura, probabil că vom avea precipitații medii în lunile mai, iunie și iulie. Dar având în vedere că în ultimele luni ploile au fost mult sub medie, acest lucru ar produce un scenariu îngrijorător”, a declarat ea.
În semn de răspuns, guvernul a anunțat scutiri de taxe în valoare de 1,8 miliarde de euro (1,98 miliarde de dolari) pentru 828.000 de agricultori ale căror culturi au fost afectate.
Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, a cerut deja Bruxelles-ului fonduri de urgență pentru susținerea sectorului agricol. Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, Madridul a făcut apel la activarea fondului de criză al politicii agricole comune, subliniind că seceta „este mult mai accentuată în Spania” decât în alte țări.
În acest timp, unele regiuni ale țării au început deja să restricționeze utilizarea apei în sectoarele agricol și industrial, precum și pentru irigarea grădinilor publice sau umplerea piscinelor.
O iarnă caldă
Pe fondul schimbărilor climatice, Europa de Vest s-a confruntat cu o iarnă neobișnuit de caldă și uscată și este posibil ca aceste condiții să continue și în lunile de primăvară și de vară, au avertizat două rapoarte diferite ale programului european de observare a Pământului, Copernicus, citate de Bloomberg.
Anul trecut, Europa s-a confruntat cu cea mai secetoasă vară din ultimii 500 de ani, în timp ce alte zone din emisfera nordică, din SUA până în China, au avut, de asemenea, o secetă neobișnuită.
Toate aceste condiții au devenit mai probabile din cauza încălzirii planetei, a subliniat World Weather Attribution, o rețea de oameni de știință care studiază modul în care schimbările climatice influențează fenomenele meteorologice extreme.
Spania a avut a doua cea mai caldă și cea mai secetoasă lună martie înregistrată vreodată, potrivit Centrelor Naționale pentru Informații de Mediu din SUA.