Joi, 13 iulie, orele 16.00. O serie de bubuituri spulbera linistea localitatii Carmiel din nordul Israelului. Cateva momente mai tarziu, sunetul sirenei acopera orasul, indemnandu-i pe locuitori sa intre in adaposturi. Scene desprinse dintr-un film sau o carte de razboi? Nu, ci realitatea uneia din cele mai tensionate dupa-amieze traite in ultimii ani de cei aproximativ 3.000 de evrei romani care locuiesc in Carmiel, oras vizat de atacurile cu rachete Katiusa ale miscarii teroriste Hezbollah.
“Cand am auzit bubuiturile, am sarit la fereastra, in incercarea de a vedea unde a lovit. Eram acasa impreuna cu matusa mea si pana atunci privisem luptele doar la televizor”, ne spune Petru Roman. “N-am fost foarte inspaimantat, mai ales ca racheta Katiusa a ratat de putin Carmielul, cazand la cateva sute de metri departare, in localitatea arabeasca Majd al-Krum. E drept ca, auzind bubuiturile, ma gandeam ca poate oricand sa ne loveasca si pe noi. In schimb, cand auzi sirenele, cand vezi oamenii refugiindu-se in case sau in adaposturile special pregatite si orasul pustiu, atunci simti ca e treaba serioasa”.
Petru are 54 de ani, s-a nascut la Deva si a emigrat in Israel in iulie 1989. Intamplarile de joi le deapana cu un glas linistit – in fond, botezul focului l-a primit in 1990, in timpul Razboiului din Golf. “Abia venisem in Israel, nici nu ne desmeticisem bine, nu cunosteam nici limba. Atunci, timp de 40 de zile si 40 de nopti nu ne-am despartit de mastile de gaze”.
Psiholog de profesie, Petru spune ca o axioma a incercarii de a depasi un soc este sa te intorci la rutina. “Am refuzat sa ma las coplesit de ceea ce se intampla. Asa ca m-am sfatuit cu matusa mea si am ales sa ramanem in casa, sa ne vedem de-ale noastre. Ea s-a intors la masina de spalat, eu la traducerile mele. Sigur ca puteam sa ne refugiem intr-un adapost, asa cum, de altfel, eram indemnati de autoritati, dar am ales sa nu ne parasim locuinta. Mai ales ca in adaposturi nu rezisti decat cateva ore – sunt construite sub pamant, nu au un sistem de ventilatie pus la punct si atmosfera se incalzeste foarte tare”.
Petru Roman a trait pe viu atacul
Petru nu-i simte foarte speriati nici pe vecinii sai din Carmiel: “Poate pentru ca se gandesc ca aceste rachete nu sunt o arma foarte precisa. Normal, exista o teama, dar fiecare isi spune: „Ei, doar n-o sa-mi cada chiar mie in cap”. Daca ne-am afla sub un bombardament serios, atunci sunt convins ca ne-am inghesui cu totii in adaposturi”.
Dupa-amiaza zilei de joi i-a amintit lui Petru de un alt moment de cumpana din viata sa: “Acum cativa ani, intr-o localitate apropiata, Naharya, a avut loc un atentat exact in zona in care trebuia sa ma aflu eu. Am plecat insa mai tarziu de la serviciu”.
Carmiel, oras fondat de doi romani
Circa 10% din populatia orasului Carmiel este formata din evrei originari din Romania. Comunitatea este bine organizata – are propriul club, o biblioteca in care nu gasesti decat carti in limba romana, se reuneste des cu diverse ocazii – si are reprezentanti in pozitii cheie ale administratiei, inclusiv functia de viceprimar fiind ocupata de un roman. De altfel, primul primar al orasului, fondat in 1964 de doi romani, era originar din Moldova.
Civilii, victimele razboiului
Israelul a continuat ieri atacurile asupra mai multor tinte din Liban, vizand mai ales cladiri ale organizatiei Hezbollah. In acelasi timp, aceasta grupare a lansat mai multe rachete asupra teritoriului israelian, ucigand, vineri seara, doua persoane in localitatea Meron, din nordul tarii.
Ieri, cel putin 18 civili, din care noua copii, au ars de vii, in urma unui bombardament israelian comis in regiunea de sud a Libanului, transmite AFP.
Pe de alta parte, aviatia israeliana a bombardat si distrus cartierul general Hezbollah din cartierul de sud al capitalei libaneze. Un alt raid aerian israelian a vizat zona de frontiera libanezo-siriana din preajma punctului de control Masnaa. Acesta e principalul punct de trecere a frontierei dintre Liban si Siria.
Vineri, Hezbollah a anuntat ca a lovit o nava de razboi israeliana aflata in largul coastelor libaneze. Israelul a confirmat atacul si a anuntat ca patru membri ai echipajului sunt dati disparuti. Conform unui oficial israelian, nava a fost lovita de o racheta de fabricatie iraniana.