O data cu modificarile climatice deja instalate, la care se adauga si tendinta actuala de raspandire a arealului unor afectiuni caracteristice in special zonei mediteraneene sau orientale, proprietarii de animale si nu numai trebuie sa fie atentionati in ceea ce priveste posibilitatea transmiterii unor boli periculoase pentru animale, dar si om, prin intermediul parazitilor externi ai animalelor si in special ai mamiferelor. Astfel, la ora actuala, capusele sunt cunoscute drept al doilea vector, dupa tantar, ca importanta pentru bolile transmise la om, putand fi vectori pentru bacterii, spirochete, rickettsii, protozoare, virusuri, nematode si chiar toxine. Acestea sunt raspunzatoare de transmiterea babesiozei, ehrlichiozei, rickettsiozei, boreliozei, anumitor tipuri de encefalite, tularemiei si altele. Toate acestea sunt afectiuni grave, atat pentru om, cat si pentru animale, se depisteaza destul de greu, iar tratamentul este de lunga durata si costisitor, indicatia majora fiind de a preveni transmiterea lor.
Prevenirea se face prin deparazitare
Dezideratul principal, anume prevenirea acestor afectiuni, se realizeaza prin deparazitarea externa corecta, prin aceasta intelegand folosirea unor produse eficiente, in doze recomandate si la intervale precise, la indicatia medicului veterinar. In plus, este esentiala si deparazitarea mediului inconjurator.
Pericolul reprezentat de aceste afectiuni este real si trebuie luat in considerare de fiecare dintre noi, de aceea recomandam proprietarilor de animale sa consulte si sa respecte sfaturile medicului veterinar.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D