MENIU CAUTĂ
15 Feb. 2016 23:30

Caravană caritabilă pentru copiii de la țară

Distribuie

Cea mai frumoasă perioadă a vieţii, copilăria, poate deveni o povară cumplită pentru un puşti nevăzător sau surdo-mut forţat să se descurce într- un spaţiu rural unde WC-ul e în fundul curţii, iar comunicarea prin semne le e străină atât profesorilor din şcoală, cât şi sătenilor. E o lume altfel, în care aceşti pui de oameni cresc fără nici o bucurie sau cu foarte puţine, pe care, de cele mai multe ori, şi le fac singuri, din jocuri imaginare sau împărţind iubirea cu câte un animăluţ din curte, cu un frate sau o soră, rar cu vreun copil din vecini. Campania “Ajută copiii!” a Fundaţiei Ringier s-a îndreptat de mai multe ori şi către micuţii defavorizaţi sau bolnavi din mediul rural, încercând să le ofere sprijin împreună cu voluntarii unei alte campanii umanitare, “O şansă copiilor de la ţară”, dezvoltată de ani buni de Asociaţia Jurnaliştilor Civici (AJC). De multe ori neau fost alături şi cititorii, unii plecaţi chiar din mediul rural, care cunosc lipsurile de acolo şi au înţeles ca din puţinul lor să dăruiască celor necăjiţi. Zilele trecute am fost în comunele Ciocăneşti (Ilfov) şi Brezoaele (Dâmboviţa), la copii de care ne îngrijim să le acoperim din lipsuri, să le ducem lucruri pe care şi le doresc, să-i sfătuim şi să-i încurajăm că viitorul va fi frumos.ringier-ajuta-copiii

Un copil excepţional, ocolit de şansă

Primul popas a fost la Ionuţ Costache, în comuna Ciocăneşti, un băieţel de 12 ani, diagnosticat cu o boală progresivă – Distrofia musculară Duchenne. E o boală care atacă muşchii şi încet-încet copilul nu mai poate merge. Tratamentul e doar de întreţinere, pentru a împiedica boala să pună prea repede gheara pe trupul copilului. Este costisitoare lupta aceasta pentru o familie de ţărani, cu venituri sezoniere, dar părinţii fac toate eforturile. Deocamdată, cu ajutor financiar de la AJC, copilul a reuşit să aibă medicaţia şi o bicicletă medicinală, extrem de necesară pentru antrenarea muşchilor, dar şi pentru deplasarea la şcoală. Curând, însă, vor fi necesari alţi bani pentru o nouă doză de doctorii trimise din Italia. În momentul de faţă, băiatul poate să meargă doar cu sprijin şi doar cât să traverseze camera. Ionuţ este unul dintre copiii pe care-i ajutăm de 3-4 ani şi, pe lângă faptul că i-am urmărit evoluţia bolii, am văzut şi cum a crescut, cum s-a dezvoltat intelectual şi ce speranţe pentru o viaţă normală s-au născut în acest pui de om. Băiatul merge la şcoală zilnic, învaţă foarte bine şi are rezultate excepţionale la matematică. La olimpiada pe şcoală, Ionuţ a obţinut cel mai mare punctaj şi a ieşit primul la concursul şcolar naţional de competenţă şi performanţă, etapa I 2015/2016. Surprizele pe care i le-am pregătit l-au făcut aproape să tremure de emoţie: ringier-ajuta-copiii-bula2alimente, cărţi de cultură generală, plus o tabletă performan- tă Huawei, de care a fost extrem de bucuros!

Copilărie fără haine sau jucării

Vizitele în comuna dâmboviţeană Brezoaele le-am început la micuţa Aylin Mărăcine, rămasă în grija bunicii după ce părinţii ei au fost nevoiţi să plece la muncă în Spania, ca să strângă bani pentru o intervenţie chirurgicală de care are nevoie micuţa. Următoarea oprire a caravanei caritabile a fost acasă la cinci copii orfani de mamă, după ce tatăl şi-a ucis soţia sub ochii micuţilor. De atunci, toţi cei cinci copii sunt în grija bunicii sau împărţiţi la rude, când aceasta nu poate să-i hrănească şi să-i îngrijească pe toţi. Pentru ei am dus haine, încălţăminte, jucării şi prăjiturele. Am ajuns şi la Nicoleta Firanţă, fata de 12 ani surdo-mută, a cărei poveste aţi citit-o în Libertatea în urmă cu câteva săptămâni. Căsuţa modestă este bine îngrijită, chiar dacă mama şi-a părăsit cei doi copii, iar de gospodărie se îngrijeşte tatăl. Singurul lor venit este alocaţia şi ce mai iese din munca ocazională a tatălui. Nicoleta s-a bucurat de daruri şi de atenţia pe care i-o acordăm, mai ales că îi este foarte greu să comunice cu cineva prin semne şi să se facă înţeleasă. Am stabilit ca una din voluntarele AJC să îi fie mentor şi să o înveţe să scrie şi să citească. Dacă doriţi să ajutaţi aceşti copii, o puteţi face dând un sms la 8828, iar Fundaţia Ringier va avea grijă în continuare de ei.

2124

Cum poţi ajuta

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation
Cod de identificare fiscală 22962839
Donează 2 euro*

Donează în conturile Fundaţiei Ringier

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank
*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Telekom şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

 

Comentarii