Un rozariu de aur „de neînlocuit” purtat de regina Maria a Scoției la execuția sa din 1587 se numără printre obiectele furate din castelul din comitatul West Sussex.
De asemenea, în „raidul” de vineri au fost furate și cupele de încoronare date de Maria Stuart lui Earl Marshal (n.r. – un funcționar regal ereditar în Anglia. El este al optulea dintre Marii Ofițeri de Stat din Regatul Unit).
Un purtător de cuvânt al Castelului Arundel, care fusese redeschis publicului marți, a declarat că articolele au o „importanță istorică de neprețuit”.
Personalul castelului a fost alertat de spargere, vineri, la ora locală 22.30, după ce s-a declanșat alarma antifurt.
Poliția a ajuns la fața locului în câteva minute, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției din Sussex.
„Au fost furate diverse obiecte de o mare semnificație istorică. Acestea includ mărgele de rozariu de aur purtate de Maria, regina Scoției, la execuția sa din 1587, mai multe cupe de încoronare date de suveran marelui mareșal și alte comori de aur și argint”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției locale.
„Rozariul are o valoare mică în ceea ce privește metalul din care e confecționat, dar ca piesă din istoria familiei Howard și din moștenirea națiunii este de neînlocuit. Articolele au fost furate dintr-o vitrină situată pe calea de vizitare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
„Articolele furate au o valoare monetară semnificativă, dar, în calitate de artefacte unice ale colecției ducelui de Norfolk, au o importanță istorică incomensurabil mai mare, de neprețuit. Prin urmare, îndemnăm pe oricine are informații să se prezinte la poliție pentru a o ajuta să recupereze aceste comori furate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Castelului Arundel.
În prezent, poliția examinează un salon care a fost găsit abandonat și ars în apropiere de Barlavington, pentru a stabili dacă acesta are vreo legătură cu spargerea de la castel.
De asemenea, polițiștii i-au îndemnat pe cei care se aflau în castelul Arundel vineri seară și au sesizat orice activitate suspectă în jurul zonei castelului să contacteze forțele de ordine.
Cina a fost Maria, regina Scoției?
Născută la Palatul Linlithgow în 1542, Maria a fost regină a Scoției între 14 decembrie 1542 și 24 iulie 1567. A devenit regină când avea doar șase zile, după decesul tatălui său, Iacob al V-lea. A fost forțată să renunțe la tron, abdicând în favoarea fiului său.
Maria Stuart a fost omorâtă prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în diferite castele din Anglia și Scoția, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale regina Elisabeta I a Angliei.
FOTO: EPA