Numărul persoanelor care caută un loc de muncă a crescut constant în lunile de pandemie, de când piața muncii s-a schimbat complet.
Un studiu al eJobs România arată că cei care au încercat să se angajeze din martie au făcut mai multe compromisuri pe care nu le-ar fi acceptat înainte de pandemie, printre care acceptarea unui salariu mai mic și angajarea pe poziții sub nivelul lor de experiență și de pregătire.
Cifrele ne arată trendul din ultimele 5-6 luni în care am văzut numărul de aplicări crescând impresionant. Pentru noi, ultimele cinci luni, incluzând aici și octombrie, au fost lunile cu cele mai multe aplicări din istoria de 20 de ani a companiei.
Bogdan Badea, directorul general al eJobs România:
„Acest număr record de aplicări are în spate tot ceea ce s-a întâmplat după luna martie, în momentul în care criza coronavirus a venit și pandemia a căpătat amploare. Practic, avem din ce în ce mai mulți candidați care își caută locuri de muncă, avem din ce în ce mai mulți candidați care spun că își caută de câteva luni locuri de muncă și nu găsesc în domeniul lor, în orașul lor”, a mai afirmat Bogdan Badea.
„Aceste compromisuri pe care le-am văzut în studiul acesta cred că sunt de la sine înțelese. Să accepți un job sub nivelul de experiență sau pregătire sau să accepți un job sub un anumit nivel, pentru că nu ți-ai găsit de două sau de trei luni sau poate de mai mult timp un loc de muncă, erau niște consecințe normale în contextul în care suntem”, a adăugat acesta.
„Cred că și faptul că nu vedem o luminiță i-a împins pe acești candidați să accepte fie o ofertă salarială mai mică, fie un loc de muncă sub experiența sau pregătirea lor”, a mai spus directorul general al eJobs România.
Potrivit directorului eJobs, românii nu ar fi acceptat multe înainte de pandemie, inclusiv un salariu mai mic decât aveau. Nu cred că se punea problema în ianuarie-februarie 2020 ca un candidat să accepte un salariu sub cel pe care îl avea în acel momentl
Românii sunt printre cei mai reticenți la a face reconversie profesională la orice vârstă. Nu contează dacă au 20 sau 45 de ani, spune directorul general al eJobs România.
„În această perioadă, avem spre 10% din oameni care au decis o reconversie profesională. Feedback-ul lor este că a fost mai ușor să-și găsească un job sau sunt aproape să-și găsească un job mult mai ușor după ce au făcut această reconversie profesională”, a adăugat Bogdan Badea.
În septembrie și în octombrie, ca număr de locuri de muncă, au fost cele mai multe locuri de muncă postate pe platformă în ultimele 12 luni.
Bogdan Badea, directorul general al eJobs România:
„Vorbim de undeva la 25.000-30.000 de locuri de muncă în mod constanta și vorbim de undeva la 150.000 de candidați unici în fiecare lună. Dacă ar să privim ca un raport, avem undeva raportul de 1 la 5. Un job pentru 5 oameni”, a dezvăluit directorul general al eJobs România.
Retail-ul alimentar și curieratul se numără printre domeniile în care se găsesc cele mai multe locuri de muncă în această perioadă de pandemie, conform lui Bogdan Badea: „Sunt magazine deschise, sunt angajări foarte multe pe zona de curierat, pe zona de livrare de mâncare. Avem zona de IT care a avut o creștere în această perioadă. Multă lume a vorbit de digitalizare și despre crearea de magazine online”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro