În momentul în care forțele rusești se retrăgeau în grabă în nord-estul Ucrainei, sâmbătă, într-una dintre cele mai usturătoare înfrângeri ale războiului declanșat în februarie, președintele Vladimir Putin se afla într-un parc din Moscova, inaugurând o mare roată de distracții.

„Este foarte important pentru oameni să se poată relaxa cu prietenii și familia”, a explicat Putin, care a mai vizitat printre altele și un nou centru de arte marțiale din capitală.

 

Contrastul dintre realitățile de pe front și liniștea de acasă, scrie New York Times, a fost uimitor, chiar și pentru unii dintre cei mai dedicați fani ai liderului Rusiei. Și a subliniat o ruptură tot mai mare între Kremlin și cei mai puternici susținători ai invaziei.

Pentru aceștia, retragerea Rusiei din regiunea Harkov, în fața asaltului determinat al Ucrainei, a fost confirmarea celor mai negre temeri. Și anume că înalții oficiali ruși sunt atât de preocupați de menținerea unei atmosfere de „normalitate” acasă, încât nu reușesc să mobilizeze forțele necesare pentru a purta un război de durată împotriva unui inamic hotărât.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

„Organizați o petrecere de un miliard de ruble”, a scris sâmbătă un blogger pro-rus într-o postare virală, referindu-se la festivitățile conduse de Putin la Moscova, pentru comemorarea a 875 de ani de la fondarea orașului.

„Ce e în neregulă cu voi? Nu faceți asta în momentul unui eșec atât de oribil”, a exclamat el, potrivit New York Times.

Chiar în timp ce Moscova sărbătorea, a subliniat bloggerul, armata rusă lupta fără suficienți ochelari de vedere pe timp de noapte, veste antiglonț, truse de prim ajutor sau drone.

 

Într-adevăr, la doar câteva sute de kilometri distanță, forțele ucrainene au recucerit bastionul militar rusesc de la Izium, continuându-și avansul rapid în nord-estul țării și declanșând practic o nouă fază a războiului.

„În stare de șoc”

Indignarea radicalilor ruși a demonstrat că, chiar dacă Putin a reușit să elimine aproape toată opoziția liberală și pro-democratică din țară, el se confruntă încă cu riscul de a nemulțumi zona extremă și conservatoare a societății.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Analiștii spun că criticile din ce în ce mai dure care vin din partea acestui segment la adresa conducerii militare a Rusiei arată nemulțumirea care mocnește în interiorul elitei rusești.

„Cei mai mulți dintre acești oameni sunt în stare de șoc și nu credeau că acest lucru se poate întâmpla”, a explicat pentru New York Times Dmitri Kuzneț, care analizează războiul pentru publicația rusească independentă Meduza.

„Cei mai mulți dintre ei sunt, cred, cu adevărat furioși”, a adăugat acesta.

Kremlinul, ca de obicei, a încercat să minimalizeze eșecurile. Ministerul Apărării a spus că retragerea este de fapt o „regrupare” a trupelor sale, chiar dacă ministerul declarase cu o zi înainte că a trimis întăriri pentru a consolida pozițiile defensive din regiune.

Autoritățile de la Moscova și-au continuat weekendul festiv, cu focuri de artificii și cu televiziunea de stat care a arătat sute de persoane care stăteau la coadă pentru a se urca în noua roată de 460 de metri inaugurată de președinte.

Pe Internet însă, mai exact pe aplicația Telegram, eșecurile Rusiei nu erau deloc ascunse, un fapt care a subliniat rolul surprinzător pe care bloggerii militari pro-ruși l-au jucat în modelarea felului în care este descris și văzut războiul.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Cine sunt bloggerii militari pro-ruși

În timp ce Kremlinul controlează televiziunile din Rusia și a blocat accesul la Instagram și Facebook, Telegram rămâne accesibilă și este plină de postări și videoclipuri de la susținători și oponenți ai războiului deopotrivă. Ba chiar a câștigat noi utilizatori, pe măsură ce audiența televiziunilor a scăzut.

Bloggerii pro-război, care sunt urmăriți pe scară largă – unii fiind detașați alături de trupele rusești în apropierea liniei de front – amplifică mesajul fals al Kremlinului, conform căruia Rusia luptă împotriva „naziștilor” și vorbesc despre ucraineni în moduri depreciative și dezumanizante.

De asemenea, spun analiștii, ei divulgă informații mult mai detaliate despre câmpul de luptă decât o face Ministerul rus al Apărării, despre care bloggerii spun că subestimează inamicul și ascunde publicului veștile proaste.

Unul dintre bloggeri, Iuri Podoliaka, originar din Ucraina, dar care s-a mutat în Сrimeea după anexarea acesteia în 2014, a declarat vineri celor 2,3 milioane de urmăritori ai săi de pe Telegram că, dacă armata continuă să minimalizeze eșecurile de pe câmpul de luptă, rușii vor „înceta să mai aibă încredere în Ministerul Apărării și, în curând, în întregul guvern”.

De altfel, bloggerii au fost cei care au tras primii semnale de alarmă în mod public cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în nord-estul țării.

Pe 30 august, un purtător de cuvânt al Kremlinului a ținut conferința telefonică obișnuită cu jurnaliștii și și-a repetat mantra: Invazia Ucrainei se desfășoară „conform planurilor”.

În aceeași zi, mai mulți bloggeri ruși relatau pe rețelele sociale că invazia nu mergea deloc conform planului. Ucraina își aduna forțele pentru o contraofensivă în apropierea orașului Balaklia, spuneau ei, iar Rusia nu părea să fie în poziția de a se apăra.

„Bună ziua, bună ziua, e cineva acasă?”, a întrebat unul dintre bloggeri, „suntem pregătiți să respingem un atac în această direcție?”. Câteva zile mai târziu, a devenit evident că răspunsul a fost negativ.

„E timpul să-i pedepsim pe comandanți”

Forțele ucrainene au zdrobit apărarea năucită a Rusiei în Balaklia și în alte orașe din apropiere, în nord-estul Ucrainei. În acest weekend, unii analiști au estimat că teritoriul recucerit de Ucraina se ridica la aproape 2.000 de kilometri pătrați, un potențial punct de cotitură în ceea ce devenise un război de uzură.

„Este timpul să-i pedepsim pe comandanții care au permis astfel de lucruri”, a declarat Maksim Fomin, un blogger pro-rus din estul Ucrainei, într-un videoclip publicat vineri, afirmând că forțele rusești nici măcar nu au încercat să opună rezistență în timp ce armata ucraineană a avansat în fiecare zi.

Unii dintre bloggeri sunt încorporați în unități militare și lucrează pentru instituții media de stat sau pro-Kremlin, pregătind reportaje pentru televiziune, în timp ce oferă mai multe detalii pe conturile lor de Telegram.

Alții par să opereze mai independent, bazându-se pe conexiuni personale pentru a ajunge în apropierea liniei de front și cerând urmăritorilor donații.

Kuzneț, la rândul lui un fost corespondent de război rus, a declarat că oficialii militari ruși par să tolereze prezența bloggerilor de război, în ciuda criticilor ocazionale ale acestora, în parte pentru că sunt de acord cu opiniile lor radicale.

Iar bloggerii joacă un rol crucial în răspândirea mesajului pro-rusesc pe rețelele sociale, unde publicul lor include atât ruși, cât și ucraineni.

Cu toate acestea, în rândul unor bloggeri, furia față de greșelile armatei ruse a atins sâmbătă un nivel fără precedent. Unul dintre ei a numit retragerea Rusiei o „catastrofă”, în timp ce alții au spus că aceasta i-a lăsat pe locuitorii care au colaborat cu forțele rusești la mila trupelor ucrainene – ceea ce ar putea submina credibilitatea Moscovei în toate teritoriile pe care încă le deține.

Opțiunile lui Putin nu sunt foarte bune

Și, în timp ce Kremlinul susține în continuare că invazia este doar o „operațiune militară specială”, mai mulți bloggeri au insistat sâmbătă că Rusia duce, de fapt, un război în toată regula – nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva unui Occident unit care sprijină Kievul.

Analiștii spun că furia acestora reflectă modul în care mulți din elita rusă văd războiul: o campanie plină de greșeli, desfășurată cu bani puțini, care poate fi câștigată doar dacă Putin mobilizează întreaga țară în război.

„Sunt sigur că (mesajele bloggerilor) reflectă opinia surselor lor și a oamenilor pe care îi cunosc și cu care lucrează”, a declarat Kuznets. „Cred că cei mai mulți consideră că este necesar să declanșăm o mobilizare națională”, a adăugat el.

Atât analiștii occidentali, cât și cei ruși au spus repetat că Putin ar avea nevoie de o vastă campanie de mobilizare pentru a extinde dimensiunea forței sale de invazie.

Dar liderul de la Kremlin pare hotărât să reziste unei astfel de măsuri, care ar putea spulbera pasivitatea cu care o mare parte a publicului rus a tratat războiul. Într-adevăr, în luna august, 48% dintre ruși au declarat pentru institutul independent de sondaje Levada că nu acordă atenție sau acordă foarte puțină atenție evenimentelor din Ucraina.

Prin urmare, spun analiștii, Putin are puține opțiuni bune. Escaladarea unui război al cărui sprijin intern s-ar putea dovedi a fi superficial ar putea stârni neliniște pe plan intern, în timp ce retragerile de pe câmpul de luptă ar putea provoca o reacție din partea extremiștilor care chiar cred în povestea Kremlinului, potrivit căreia Rusia se luptă cu „naziștii” pentru supraviețuirea sa.

Una dintre probleme este că încă de când Rusia a renunțat în aprilie la încercarea de a cuceri Kievul, obiectivele Kremlinului în acest război au fost neclare, dezorientându-i pe susținătorii lui Putin, a declarat Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

„Efortul de război al ucrainenilor este evident, este de înțeles, în timp ce, în tabăra Rusiei, a existat întotdeauna întrebarea: Ce face Rusia?” a observat el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI