Giardioza este o afectiune intestinala, cronica, produsa de protozoarul Giardia spp., putand infecta atat cainele si pisica, dar si omul si pasarile, existand posibilitatea transmiterii intre specii.
Acest flagelat se gaseste la suprafata intestinului, unde se ataseaza si consuma nutriente prezente la acest nivel, produce oochisturi (care se elimina in fiecare zi sau la cateva zile impreuna cu fecalele). Aceste oochisturi determina infectarea pe cale fecalo-orala a altor animale sau oameni, pe cand forma adulta de giardia eliminata in mediu este distrusa repede si nu poate infecta alti indivizi.
De cele mai multe ori, animalul afectat nu va prezenta semne clinice, dar se poate produce diaree intermitenta si slabire.
In cazurile acute se observa diaree cu scaun semiformat, cu eliminare de mucus, urat mirositor. In cazurile necomplicate nu se elimina sange, dar pe termen lung se produce o malabsorbtie care la organismele tinere genereaza tulburari de crestere si dezvoltare.
Diagnosticul se realizeaza pe baza semnelor clinice, coroborate cu examenul coproparazitologic. Tratamentul se realizeaza cu produse pe baza de fenbendazol, metronidazol si furazolidon.
Pentru profilaxie exista un vaccin eficient, recomandat mai ales in primii ani de viata. O atentie deosebita trebuie acordata igienei, ca urmare a rezistentei foarte mari a oochisturilor in mediul extern; in concluzie, decontaminarea mediului extern, spalarea corecta a animalelor precum si a mainilor sunt reguli esentiale.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D