MENIU CAUTĂ
06 Noi. 2008 19:47

Ce salarii au greviştii!

Distribuie

În plin haos declanşat de valurile de proteste ale sindicaliştilor, guvernanţii nu mai fac faţă avalanşei de cereri venite din partea bugetarilor. Pe “modelul” profesorilor, care au primit majorarea salariilor cu 50%, creştere care s-a amânat până în aprilie anul viitor, liderii celorlalte categorii bugetare se dau peste cap să obţină şi ei cât mai mult.

3807-104192-grevisti800.jpg

Din păcate, până acum, pasienţele nu le-au ieşit. După întâlniri şi negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, singurul lucru bătut în cuie pentru perioada imediat următoare e proiectul pentru legea unică de salarizare a bugetarilor. La ultima întrunire, sindicaliştii au cerut mult şi au primit… nimic. Visează la creşteri între 25 şi 50%, însă procentul vehiculat de partea guvernamentală pentru majorarea salariilor e de maximum 15%, şi numai pentru cei care au venituri foarte mici.

Persoanele care depăşesc salariul mediu pe economie, de 1.300 lei, nu vor primi nimic. În ceea ce priveşte legea salarizării unice, aceasta va fi funcţională în maximum şase luni. Astăzi va fi finalizat textul de lege, iar la începutul săptămânii viitoare ar trebui semnat actul de către toate partidele politice. ”S-a urmărit micşorarea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, şi asta pentru că unii bugetari trăiesc cu doar 600 de lei, iar alţii cu 9.000 de lei”, a spus Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia.

Deşi angajaţii din sănătate, învăţământ şi funcţionarii publici sunt cei care şi-au cerut drepturile ieşind în stradă, bugetari sunt şi militarii, poliţiştii, magistraţii şi chiar diplomaţii. Şi ei aşteaptă majorări de salarii. Libertatea a vrut să afle cât câştigă de fapt cei care ameninţă cu greve. Spre surpriza noastră, unele salarii de bugetar sunt chiar de invidiat! De prevederile noii legi ar urma să beneficieze un milion de angajaţi, majoritatea fiind funcţionari publici, urmaţi de 300.000 de salariaţi din educaţie şi 200.000 din sănătate.

3807-104193-print.jpg

Un funcţionar public câştigă de la 700 de lei

În prezent, cel mai defavorizat segment al funcţionarilor publici este cel din administraţia locală, acolo unde veniturile nete ale angajaţilor variază între 700 şi 900 de lei. Cei din administraţia centrală (din Capitală) câştigă mai mult, având venituri nete de până la 1.300 de lei. Magistraţii sau cei care lucrează la Curtea de Conturi nu sunt chiar de plâns. Aceştia au salarii de peste 2.500 de lei, ajungând până la 9.000 de lei!

Un profesor începător primeşte lunar 600 de lei

Un profesor începător, un educator sau învăţător câştigă în prezent doar 600 de lei net. Un dascăl cu peste cinci ani în domeniu câştigă lunar o sumă aproape modică, adică puţin peste 1.200 de lei. Profesorii universitari sunt singurele cadre didactice din România care pot spune că trăiesc decent, având venituri de peste 2.500 de lei. Totuşi şi această sumă e mică, în comparaţie cu salariile din celelalte ţări europene.

Un medic rezident este plătit cu 1.000 de lei

Reprezentanţii sindicali ai medicilor şi asistenţilor medicali au încheiat aseară un acord cu Ministerul Sănătăţii. Protocolul va fi semnat pe 14 noiembrie şi, deocamdată, nu s-au stabilit procentele majorărilor salariale. În prezent, un medic rezident are un salariu net de 1.000 de lei, în timp ce un doctor specialist primeşte în jur de 1.700 de lei.

Comentarii