Darryl Chan a fost depistat pozitiv pentru COVID când a aterizat în Hong Kong, luna trecută. După mai bine de două săptămâni – și în ciuda faptului că nu a dezvoltat în niciun moment simptome – el este încă în izolare, pe un pat de spital, fără să primească vreun semn că va avea voie să plece acasă.
„Cred că cea mai neplăcută parte este să nu știi când vei putea pleca”, spune el pentru CNN. „Te simți ca și cum ai fi înapoi la școală, când nu poți să controlezi nici ce mănânci”, adaugă bărbatul.
Hon Kong, alături de China continentală, este unul dintre puținele locuri din lume care aplică încă strategia „zero cazuri COVID”.
Prioritatea orașului este aceea de a deschide granițele cu China continentală, nu cu restul lumii, au spus autoritățile din Hong Kong.
Asta înseamnă că cei mai mulți non-rezidenți nu pot intra în oraș, în vreme ce aproape toți oamenii care se întorc în oraș din străinătate trebuie să se carantineze timp de 21 de zile, chiar dacă sunt vaccinați.
Spre exemplu, Hong Kong îi supune pe călătorii care vin din Marea Britanie – aflată în plin val Omicron – la cele mai stricte măsuri. Asta include petrecerea primelor patru zile după sosirea în Hong Kong într-un spațiu special de carantină.
„M-am simțit prins în capcană”
Chan a zburat pe 19 decembrie în Hong Kong, de la Londra, pentru a începe un nou job. Era vaccinat cu trei doze și fusese testat negativ de câteva ori înainte de plecare. Era pregătit mental pentru carantină, dar nu pentru ce a urmat, spune el.
La sosirea în Hong Kong, Chan a făcut un test obligatoriu COVID și apoi a așteptat câteva ore la aeroport.
Rezultatul a fost „preliminar pozitiv”, ceea ce a însemnat că trebuia să mai facă un test. Apoi, a a fost mutat într-o zonă separată.
La 13 ore după sosire, Chan a fost dus cu ambulanța la un spital din apropierea aeroportului, unde a fost iarăși testat. A fost în cele din urmă confirmat cu varianta Omicron, deși era asimptomatic.
„Aveam un sentiment de groază și mă întrebam ce se va întâmpla cu mine. M-am simțit prins în capcană”, spune Chan.
Nu doar călătorii sunt confruntați cu perspectiva unei spitalizări pe termen nedefinit atunci când sunt depistați pozitiv în Hong Kong.
Recent, autoritățile au identificat un număr de infectări cu Omicron într-un grup de oameni care aveau legături cu echipajul unui avion. Cei confirmați cu virusul au fost spitalizați.
Între timp, sute de oameni, inclusiv 20 de angajați ai unui restaurant, considerați persoane contact, au fost trimiși într-un spațiu oficial de carantină pentru 21 de zile. Orice test pozitiv în această perioadă înseamnă internarea în spital.
Oricine s-a aflat în același spațiu cu persoanele infectate a fost obligat să facă un test, în vreme ce mai multe clădiri rezidențiale care aveau legătură cu persoanele pozitive au fost temporar carantinate, pentru ca locuitorii să fie testați.
Pe măsură ce cazurile de transmitere comunitară cu Omicron au început să crească, liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat că redeschiderea granițelor cu China continentală va trebui să aștepte.
O lungă carantină
Mai multe state europene au început să reducă substanțial perioada de carantină a bolnavilor și persoanelor contact, perioadă care era deja mai mică decât cea folosită de Hong Kong.
Marea Britanie, Spania, Irlanda și Grecia au redus carantina la 5-7 zile, după caz, iar Germania analizează și ea același lucru.
Potrivit autorităților din Hong Kong, perioada minimă de izolare pentru cei depistați pozitiv – chiar dacă asimptomatici – este de aproape o lună.
Pacienții trebuie să rămână în spital timp de cel puțin zece zile și nu au voie să plece până când nu sunt testați de două ori negativ, indiferent de cât de mult durează.
Dar nici când primesc rezultatele celor două teste negative nu pot pleca direct acasă. După acest pas, oamenii sunt transferați într-o facilitate de izolare pentru alte 14 zile.
Chan a ajuns la spital unde a fost izolat într-un salon, alături de alți doi călători depistați pozitiv. A rămas în cameră timp de 24 de ore, fără posibilitatea de a ieși pentru o plimbare aer curat sau exerciții.
În vreme ce a subliniat că medicii au fost profesioniști, Chan a fost nemulțumit de faptul că nimeni nu îi putea spune când poate pleca.
Costuri pentru sănătatea mintală
De la începutul pandemiei, autoritățile din Hong Kong au confirmat mai bine de 12.600 de cazuri de infectare și 213 decese, potrivit cifrelor oficiale, un număr foarte redus, în comparație cu orașele cu aceeași populație din alte colțuri ale lumii.
Dar în vreme ce strategia „zero cazuri COVID” i-a apărat pe localnici de îmbolnăvire, orașul s-a confruntat cu un oarecare scepticism privind vaccinarea. În prezent, mai puțin de 70% din populația de 7,5 milioane de locuitori a Hong Kongului este vaccinată cu două doze.
Rata de vaccinare este în mod special redusă în rândul vârstnicilor, adică chiar grupul aflat la risc în fața bolii.
În schimb, autoritățile s-au bazat pe restricțiile locale și pe măsurile dure de la graniță. Într-o declarație de pe 29 decembrie, guvernul a subliniat că aceste măsuri stringente vor rămâne în vigoare, inclusiv cele care permit organizarea spațiilor de carantină.
„Recent, situația epidemică globală s-a înrăutățit considerabil din cauza variantei Omicron. Guvernul trebuie să rămână vigilent pentru a preveni un nou val epidemic și o transmitere comunitară”, a precizat declarația oficială.
În ciuda succesului în reducerea numărului de decese, experții spun că perioadele lungi de carantină afectează sănătatea mintală a celor izolați.
„În general, există o senzație de izolare, de anxietate și, în unele cazuri, de stres posttraumatic”, explică doctorița Elisabeth Wong, psihiatru la organizația caritabilă Mind HK.
Wong crede că de ajutor ar fi schimbarea de atitudine: în loc să vezi carantina ca pe o pedeapsă, poți să o vezi ca pe un act de altruism. Dar pe măsură ce izolarea se prelungește, Chan spune că este îngrijorat pentru sănătatea sa psihică.
„Încerc să fiu rațional și înțeleg că sunt lucruri pe care le pot schimba și alte pe care nu le pot schimba. Singurul lucru pe care îl pot schimba acum este modul de abordare a situației”, explică Chan.