În timpul percheziției au fost ridicate 1.500 de kilograme de cocaină, opt bărci, 36 de vehicule și peste 85 de terminale telefonice.

Ancheta a început în iunie 2020, împreună cu autoritățile din Marea Britanie, după depistarea unei organizații britanice cu sediul în Spania. Aceasta avea canale de comerț internațional pentru traficul de cocaină din America de Sud în Europa, prin Spania.

Cercetările au dus la identificarea membrilor structurii infracționale și descoperirea faptului că banda avea mai multe bărci și iahturi luxoase înregistrate pe numele unor terți, pentru a-și ascunde scopurile. Traficanții operau pe insulele Tenerife, Gran Canaria, El Hierro și Lanzarote și au stabilit legături maritime cu America de Sud și au creat „rute narcotice” .

Totodată, în sudul Spaniei, responsabilii grupului infracțional au coordonat și dirijat transportul fiecărei nave și au avut întâlniri cu persoane de legătură din țările în care trimiteau drogurile.

La această operațiune s-au alăturat Serviciul Național de Investigații Criminale din Norvegia, Administrația Americană pentru Controlul Drogurilor, Centrul de Analiză și Operațiuni Maritime privind Traficul European de Droguri și Agenția Europol, iar forțele de poliție din Franța, Polonia, Portugalia, Bulgaria și Panama au colaborat.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Conducătorul organizației, cunoscut sub numele de „Profesorul”, alegea bărcile cu pânze și un alt membru al organizației se ocupa de întreținerea acestora. Șeful bandei e implicat în traficul de droguri de mai bine de 20 de ani. A câștigat încrederea cartelurilor columbiene și mexicane, cu care a coordonat producția cocainei și transportul acesteia prin America de Sud, până când a putut s-o expedieze în Spania.

Anchetatorii au depistat că banii generați de transporturile de droguri au fost reinvestiți în noi operațiuni și spălați printr-o rețea de afaceri din mai multe țări.

„Profesorul” este un iranian cu naționalitate norvegiană (ca majoritatea celor 50 de arestați) care, locuia într-o vilă de lux în Denia, un orășel între Valencia și Alicante, pe malul Mării Mediterane. Aici a dat cursuri de norvegiană, ca acoperire, și a predat atât virtual, cât și fizic.

El a fost arestat în Norvegia, așteptat acolo când sosea dintr-o călătorie în Dubai, considerat raiul narco-traficanților. Locotenentul său, un albanez naționalizat și el norvegian, locuia într-un apartament de lux în Valencia, cu iubita lui, o spaniolă. Amândoi au fost arestați.

Pe Costa del Sol (Andaluzia), organizația criminală, formată din membri aparținând „Cartelului balcanic”, avea afaceri care le permiteau traficanților să spele banii câștigați din droguri.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

În cadrul operațiunii, agenții au identificat zece nave pe care rețeaua infracțională le-a activat pentru „narco-rute” și au mai descoperit că aveau diferite baze de operațiuni în Spania și America de Sud.

În Spania acționau în Valencia, Alicante, Almería, Málaga și Insulele Canare, unde erau puncte logistice înainte de a pleca spre America de Sud, în timp ce în America Latină, Brazilia, Columbia, Guyana, Trinidad și Tobago, Santa Lucia, Barbados sau Panama era locuri unde țineau pregătite bărcile cu pânze, așteptând să primească ordine de la „Profesor” și locotenentul său, să iasă să încarce marfa.

Comunicările organizației au fost realizate cu sisteme de securitate criptate care le-au oferit posibilitatea de a nu fi urmăriți de poliție și aveau până la 15 terminale telefonice fiecare.

 

Odată cunoscută structura infracțională, autoritățile au descoperit pregătirea a două bărci cu pânze care urmau să primească mai mult de 1.000 de kilograme de cocaină fiecare, astfel că s-a instituit o acțiune preventivă pentru a împiedica ajungerea încărcăturii în apele internaționale și au solicitat asistență judiciară în numeroase țări, Norvegia, Bulgaria, Portugalia, Regatul Unit, Panama, Sfânta Lucia, Trinidad și Tobago, alături de acțiuni în Franța, Polonia sau Spania.

Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”
Recomandări
Scrisoarea trimisă de un miner din Praid care a anticipat dezastrul: „Suntem bărbați, dar ne e frică. Am gânduri negre, mi-e teamă că vor deveni realitate”

În cursul acțiunii comune au fost efectuate 28 de percheziții în Spania în provinciile Málaga, Valencia, Almería, Alicante, Girona și Murcia. Agenții au arestat 26 de persoane, dintre care 16 norvegieni, presupus membri ai organizației.

În restul țărilor, 24 de presupuși membri ai grupului infracțional au fost arestați și au fost efectuate 19 percheziții în Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia.

În total, au fost confiscate 1.500 de kilograme de cocaină, opt bărci, 36 de vehicule și peste 85 de terminale telefonice.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

CominG 22.07.2024, 11:24

Asa se intampla cand faci concurenta si ni platesti comisionele aferente agentilor de stat Credeti ca ramneti liberi concurand cu cei de la m5 m6

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.