↑ În decembrie ’89 zeci de mii de tineri au ieşit în stradă pentru a-l da jos pe Ceauşescu
Sociologul Sebastian Lăzăroiu consideră că piaţa tinerilor care doresc să se căsătorească, cu vârste între 25 şi 29 de ani, este una care funcţionează pe baza cererii şi a ofertei. “Dacă vrei să te căsătoreşti este foarte important să ai şi cu cine”, spune consilierul prezidenţial. În consecinţă, atunci când sunt prea multe femei sau bărbaţi într- o ţară, echilibrul social e rupt, şi apar “revoluţii”.
În SUA, explică Lăzăroiu, numărul mare de tinere din anii 60, faţă de “oferta” limitată de bărbaţi, mulţi dintre ei trimişi să lupte pe frontul din Vietnam, a dus la apariţia revoluţiei sexuale , cunoscută şi sub numele de flower-power, caracterizată printr-o liberalizare a drogurilor şi a sexului. Bărbaţii aveau la dispoziţie mai multe femei. Aveau de unde alege, deci mai multe oportunităţi, iar tinerele ofereau mai rapid favoruri sexuale pentru a pune mâna pe un partener.
Multe femei, egal revoluţie
Conform studiului realizat de sociolog, România s-a confruntat, în anii 80, cu o problemă asemănătoare cu aceea din Statele Unite. “Obsedat de creşterea rapidă a populaţiei, Nicolae Ceauşescu a interzis avorturile. Astfel, natalitatea a crescut brusc, iar în anii 80 se creaseră premisele unei revoluţii sexuale, având în vedere că exista un raport de două fete la un băiat. Dar despre ce revoluţie sexuală putem vorbi la sfârşitul dictaturii ceauşiste, cândtinerii se temeau de relaţiile sexuale din cauza lipsei mijloacelor contraceptive şi a interzicerii avorturilor? În 1989, frustrarea era de ambele părţi. Fetele nu-şi găseau parteneri, iar băieţii nu puteau profita de numărul mare de potenţiale partenere, din cauza regimului extrem de restrictiv.
Un asemenea potenţial de frustrare a contribuit, cu siguranţă, la revoltele de la sfârşitul lunii decembrie 1989. Aşadar, împiedicarea unei revoluţii sexuale a dus la o revoluţie politică”, afirmă Lăzăroiu. El precizează totuşi că acest fenomen al aglomerării de mirese nu a fost singurul care a dus la răsturnarea regimului din 1989, existând şi alte frustrări legate de criza alimentelor sau de libertatea de exprimare. O situaţie similară cu cea din România s-a înregistrat şi în Egipt. Tinerii aveau o ofertă mai mare de fete de măritat, dar nu puteau beneficia de ea fiind prea săraci pentru a se putea căsători şi a avea astfel o viaţă sexuală normală.
La Cairo, bărbaţii săraci nu-şi permit neveste
Revoltele din Tunisia şi din Egipt au fost şi ele influenţate de “frustrările sexuale”. Conform lui Lăzăroiu, multe dintre ţările arabe în care au izbucnit revoltele de stradă din ultima perioadă s-au confruntat cu fenomenul “aglomeraţiei de mirese”. “Tineri întrebaţi pe străzile din Cairo de ce au ieşit în stradă invocau repetat ca motiv imposibilitatea de a-şi întemeia o familie din cauza sărăciei. Bărbaţii din Egipt s-au confruntat cu oportunităţi de căsătorie mai mari, având mai multe potenţiale partenere, însă din cauza constrângerilor materiale serioase, a lipsei averilor nu s-au putut împlini. Acest lucru a dus la frustrare şi, implicit, la protest”, a concluzionat sociologul.
↑ Mii de tineri egipteni au stat în stradă zile la rând până când Hosni Mubarak şi-a dat demisia
România, ameninţată de un val de violenţe
Lăzăroiu spune că în România, din cauza surplusului de bărbaţi, previzibil, conform datelor statistice, din anul 2019, există pericolul creşterii agresivităţii în societate. “Numărul mare de tineri fără partenere este un factor favorizant pentru instabilitate socială, pentru formarea găştilor de cartier şi creşterea crimelor cu violenţă”. Din acest motiv, spune consilierul prezidenţial, statul trebuie să ia în calcul legalizarea prostituţiei, pentru a rezolva într-un cadru cât mai controlat nevoile sexuale ale bărbaţilor.
Preşedintele egiptean ar fi intrat în comă
Starea de sănătate a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care a demisionat vineri, s-a înrăutăţit în ultimele zile, potrivit ziarului Al-Wasat, din Bahrein, care citează surse apropiate fostului dictator. Se pare că Mubarak, în vârstă de 82 de ani, ar fi intrat în comă chiar în ziua când a renunţat la putere, înainte să plece în staţiunea Sharm el-Sheikh. Sursele spun că în timpul emisiunii în care şi-a anunţat demisia Mubarak a leşinat de două ori. Informaţia este confirmată şi de cotidianul egiptean Al-Masry Al-Youm, unde se afirmă că Mubarak se află la Baden, în Germania, pentru un tratament medical de urgenţă.