Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal în cazul incendiului de la „Matei Balş”, însă după doi ani de cercetări, procurorii DNA au declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, notează sursa citată.
DNA a transmis dosarul Parchetului de pe lângă Tribunal „în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și evaziune fiscală”.
Anchetatorii cercetează „in rem“ o singură infracţiune
Parchetul a precizat pentru Presshub că „urmărirea penală se efectuează in rem, cu privire la infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 din Codul penal”.
Astfel, infracţiunile constatate de DNA precum cea de abuz în serviciu, evaziune fiscală sau folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane nu se mai regăsesc pe lista procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
În fapt, cercetările vizează împrejurările în care a izbucnit incendiul din data de 29.01.2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș», care a avut ca urmare distrugerea, degradarea și aducerea în stare de neîntrebuințare a Pavilionului V al Institutului Național de Boli Infecțioase «Matei Balș» și a instalațiilor și echipamentelor din clădirea respectivă, precum și moartea a 26 de pacienți. Până în prezent nu au fost aduse acuzații vreunei persoane fizice sau juridice.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti:
„La dosar au fost atașate și opiniile experților parte desemnați de Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș», în prezent fiind analizate înscrisurile cauzei, pentru a se putea stabili împrejurările concrete în care a izbucnit incendiul și persoanele responsabile”, se mai arată în răspunsul Parchetului pentru sursa citată.
În martie 2021, premierul de atunci Florin Cîţu anunţa că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de Corpul de control în legătură cu incendiul de la Institutul Matei Balş.
„Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care le ştiaţi deja: că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu. Neconformităţi – să dau câteva exemple: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Interior – nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice”, spunea Florin Cîţu.
Deficienţele constatate în raportul Corpului de Control al premierului
- Instalaţia electrică proiectată şi executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesităţile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generaţie (aparatură medicală, paturi electrice etc).
- Consum foarte mare de oxigen medical, în tratarea acestor forme de infecţii cu SARS-CoV-2. (majoritatea pacienţilor primeau O2, atât prin narine, cât şi prin mască, conectate la instalaţia de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului şi explozie.
- Supraveghere deficitară a bolnavilor din partea personalului medical aflat în serviciu, cu precădere în intervalul orar 1.00-5.00 dimineaţa.
- Lipsa senzorilor de fum şi detecţie a oxigenului în cadrul saloanelor şi holurilor clădirilor respective.
- Lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentând totodată un martor obiectiv al desfăşurării întregii activităţi medicale/nemedicale din clădire.
- Reacţie întârziată şi deficitară din partea pompierului de serviciu din noaptea respectivă.
- Asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi.
Pe 29 ianuarie 2021, un incendiu izbucnea la pavilionul 5 al Institutului Matei Balș din București, unde erau internați pacienți cu COVID. Pavilionul nu avea autorizație la incendiu. Ulterior, la 9 luni de la tragedie, spitalul încheia contract de consultanță pentru autorizația de securitate la incendiu.
Între noiembrie 2020 şi octombrie 2021, 12 incendii au fost înregistrate la spitalele din România, soldate cu zeci de decese.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Alex.59 • 05.02.2024, 13:07
Trăim în "România lucrului bine făcut" și asta ne ocupă tot timpu'..! 🙄