Cercetătorii chinezi au stabilit un nou record de teleportatre cuantică, ajungând la o distanță de 1.200 de kilometri față de 100 de kilometri, distanța din experiementul precedent. Aceasta etapă este considerată una foarte importantă pentru a găsi o revoluție a telecomunicațiilor și a cripătirii informatice pe internet.
Citește și: „Cadou otrăvit” de la Guvern. Ce înseamnă, de fapt, majorarea salariului minim
Această reușită a fost realizată prin inseparabilitatea cuantică (quantum entaglement, cum a fost numit de Albert Einstein), un fenomen cuantic în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele. Mai precis, aceste particule, fotoni sau neutroni, aflate în stare cuantică de „inseparabilitate”, se comportă ca o singură entitate chiar sunt separate fizic.
Cu ajutorul unei raze laser, echipa profesorului Jian-Wei Pan, din cadrul Universității Hefei din China, a emis perechi de fotoni „inseparabili cuantic” de pe un satelit de pe orbită. Acești fotoni au fost separați și captați în două stații aflate la sol, la 1.200 km distanță, în munții din Tibet. Altitudinea ridicată a permis reducerea densității aerului prin care acești fotoni fragili s-au deplasat.
Citește și: Scandal într-un club de fițe din Capitală. Syda Ionescu, amenințat cu pistolul de un sirian
Fizicienii au modificat polarizarea unei părți a fotonilor și au observat că „gemenii” lor situați la peste 1.200 km s-au modificat la fel în peste o mie de cazuri, adică mult mai frecvent decât ar putea fi explicat de pura întâmplare.
Proprietățile cuantice oferă aplicații potențial importante, precum calculatoare dotate cu o capacitate și o rapiditate de calcul mult superioară celor mai puternice mașini de calcul actuale.
Citește și: EXCLUSIV/ „Materia întunecată” va fi creată la doi pași de Capitală! Experimente ”exotice” la Măgurele