Cathédrale Notre-Dame de Paris: le coq doré retrouve sa place, au sommet de la flèche pic.twitter.com/yifntlABct
— BFMTV (@BFMTV) December 16, 2023
În incendiul din 15 aprilie 2019 care a devastat catedrala, vechiul cocoș s-a prăbușit prin acoperiș împreună cu turla de lemn în vârful căreia fusese fixat. Acesta a fost găsit, a doua zi după incendiu, lovit, dar aproape intact printre dărâmături, și va fi expus într-un nou muzeu al Notre-Dame.
Noul cocoș, realizat din cupru auriu, a fost binecuvântat de arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, în timpul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă dimineață. În interiorul lui au fost depuse relicve religioase și un pergament cu o lungă listă cu nume de muncitori, precum și de donatori și protectori.
🇫🇷 La grandeur de la France s’est manifestée aujourdhui par la réinstallation du coq qui orne de nouveau le sommet de Notre-Dame de Paris.
— Laurent Lasselin (@LasselinLaurent) December 16, 2023
Ce coq doré remplace celui qui a été endommagé lors de l’incendie, marquant ainsi une étape significative dans la restauration de la… pic.twitter.com/XNyENoHZry
„Este o pasăre Phoenix”, a declarat Philippe Villeneuve, arhitectul-șef al siturilor istorice care a proiectat cocoșul în formă de flacără.
🤩 Le coq de Notre-Dame, imaginé par Philippe Villeneuve, larchitecte en chef de la reconstruction de la cathédrale, a retrouvé le sommet de la flèche reconstruite à lidentique ! pic.twitter.com/UQNqk7vwaJ
— Mairie de Paris Centre (@MParisCentre) December 16, 2023
„El arată că flacăra este purtată în cel mai înalt punct al catedralei… focul este dus acolo sus, dar este un foc al învierii”, a spus arhitectul, amintindu-și de momentul în care ținea cocoșul căzut, în fața camerelor de luat vederi, după incendiul devastator.
Lenvol du coq de Notre-Dame 🐓 pic.twitter.com/koC3Deauso
— Aurélien Véron (@aurelien_veron) December 16, 2023
Săptămâna trecută, în timpul unei vizite la turla reconstruită, președintele francez Emmanuel Macron a promis că reconstrucția catedralei va fi finalizată conform programului și că aceasta se va redeschide în termen de 12 luni.
Turla de 96 de metri nu făcea parte din proiectul inițial al catedralei – care a fost construită pe parcursul a aproape 200 de ani, începând cu mijlocul secolului al XII-lea. Ea a fost adăugată în timpul unei restaurări din secolul al XIX-lea de către arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.
După incendiul devastator din 2019, turla a fost reconstruită în mod identic, în pofida dezbaterilor inițiale cu privire la oportunitatea de a-i conferi o notă modernă.
Notre-Dame urmează să se redeschidă pentru serviciile religioase și pentru public pe data de 8 decembrie 2024.
Aproximativ 500 de muncitori sunt prezenți pe șantier în fiecare zi, grăbindu-se să reconstruiască catedrala, care a dominat insula Ile de la Cite din râul Sena încă din Evul Mediu.
De la începutul anului 2024, muncitorii vor începe lucrările menite să facă impermeabil acoperișul de stejar, îmbunătățindu-l cu plumb. În cursul anului viitor, mobilierul, statuile și operele de artă ale catedralei vor fi aduse înapoi, precum și orga, care fusese scoasă complet pentru desfășurarea lucrărilor de renovare.
Foto: Profimedia Images