Mergi direct la conținut »
Colegiul Medicilor cere deputaților să adopte urgent legea vaccinării cu responsabilități asumate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Colegiul Medicilor cere deputaților să adopte urgent legea vaccinării cu responsabilități asumate

Colegiul Medicilor cere deputaților să adopte urgent legea vaccinării cu responsabilități asumate

Colegiul Medicilor din România solicită Camerei Deputaţilor să adopte cât mai rapid legea vaccinării într-o formă clară, cu responsabilități asumate. CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului pentru obținerea celei mai bune stări de  sănătate. 

De Elvira Gheorghiță,

Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaţilor prin care solicită adoptarea cât mai curând a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentând măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea.

”Vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea  substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare. În România, înregistrăm o scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale, scădere care nu a putut fi atenuată chiar şi în condiţiile în care ne aflăm în plină epidemie de rujeolă, boala prevenibilă prin vaccinare”, atenționează Colegiul Medicilor din România.

Potrivit CMR, peste  10.000 de persoane, în mare majoritate copii, s-au îmbolnăvit, iar 36 au decedat. Dintre cazurile înregistrate, 99% nu erau vaccinate sau erau vaccinate incomplet.

Colegiul Medicilor din România consideră că vaccinarea este un drept al copilului necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă şi a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave.

Din acest motiv, Colegiul Medicilor din România a încurajat o reglementare legală solidă a activităţii de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicaţi, începând cu autorităţile, corpul profesional medical, dar şi reprezentanţii legali ai copiilor.

Colegiul Medicilor din România îşi doreşte ca aceste responsabilităţi să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieţii copiilor, dar şi a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, ale drepturilor constituţionale, dar şi ale tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este semnatară.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

”Astfel, este absolut necesară respectarea demnităţii umane, dar şi consacrarea la nivel de lege a interesului superior al copilului, interes care este în coformitate cu ”Convenţia cu privire la drepturile copilului”, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 29 noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea 18/1990 care specifică: statele părți vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile părinţilor, ale reprezentanţilor săi legali sau ale membrilor familiei sale”, arată CMR în scrisoarea către Camera Deputaților.

De asemenea, Convenția ONU mai prevede că, în toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.

Protejarea relaţiei medic-pacient este unul dintre obiectivele CMR.

”Relaţia dintre medic şi pacientul minor prezintă o particularitate în sensul în care medicul trebuie să respecte dreptul la decizie al părintelui, dar să respecte şi dreptul copilului la sănătate. Din acest motiv, respectarea interesului superior al copilului în actele normative aflate în procedură legislativă reprezintă un element fundamental pentru o viitoare relaţie sănătoasă medic-pacient. CMR a urmărit cu atenţie etapele parcurse de “ Legea privind vaccinarea persoanelor din România” şi a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamantale. Aflat în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, proiectul de lege se află în situaţia în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia şi pot influenţa negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătăţii publice şi responsabilităţii pe care trebuie să o avem cu toţii faţă de sănătatea copiilor noştri”, atenționează Colegiul Medicilor din România.

În elaborarea acestei scrisori CMR s-a consultat cu alte organizaţii profesionale din domeniul medical care sprijină acest demers şi solicită Camerei Deputaţilor să adopte cât mai curând legea într-o formă apropiată de cea trimisă de Senatul României, care nu încalcă în niciun fel dreptul medicilor la opinie, oferă garanţii solide părinţilor, reprezentanţilor legali şi pacienţilor că vor primi informaţii validate ştiinţific, corecte şi complete şi este în acord cu legislaţia în vigoare.

CMR şi organizaţiile profesionale fac apel pentru respectarea principiului interesului superior al copilului şi dreptului acestuia de a primi cele mai bune ingrijiri medicale, inclusiv prin vaccinare, ceea ce constituie o obligaţie pentru statul român, pentru profesioniştii din sănătate şi pentru părinţi.

Citește și: Alexandru Arșinel a fost operat pe inimă, luni dimineață. Managerul Spitalului Universitar: „În câteva zile va putea fi externat”

Close
Închide
  Close