Recomandarea Executivului comunitar vine în urma unor noi eforturi din partea Parlamentului European de a reduce și de a reglementa industria vizelor și de acordare a cetățeniei, în valoare de miliarde de euro, pe care UE a considerat-o mult timp un risc de securitate.
Recomandarea vine și pe fondul temerii că persoanele afectate de sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europenă, din cauza invadării Ucrainei, ar putea fi deținători de vize sau „pașapoarte de aur” europene.
„Unii cetăţeni ruşi sau belaruşi care fac obiectul sancţiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina ar fi putut dobândi cetăţenia UE sau accesul privilegiat în UE, inclusiv dreptul de a călători liber în spaţiul Schengen, în caadrul acestor scheme”, a transmis luni Comisia Europeană.
„Valorile europene nu sunt de vânzare. Considerăm că vânzarea cetăţeniei prin intermediul «paşapoartelor de aur» este ilegală în temeiul legislaţiei UE şi prezintă riscuri grave pentru securitatea noastră. Deschide uşa corupţiei, spălării de bani şi evaziunii fiscale. Toate statele membre în cauză ar trebui să pună capăt imediat sistemelor prin care se acordă cetăţenie investitorilor. În plus, statele ar trebui să evalueze oportunitatea revocării eventualelor «paşapoarte de aur» eliberate deja persoanelor sancţionate şi altor persoane care sprijină în mod semnificativ războiul lui Putin”, a declarat comisarul pentru Justiţie şi Consumatori, Didier Reynders, citat într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, preluat de Agerpres.
De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”, UE a trecut pe lista neagră aproape 700 de politicieni de top, oameni de afaceri și militari acuzați că sprijină Kremlinul.
Comisia a cerut încetarea imediată a programelor naționale existente de vânzare a pașapoartelor. În prezent, doar Malta, Cipru și Bulgaria au astfel de scheme și toate s-au angajat să le pună capăt. De altfel, Parlamentul Ciprului a votat recent pentru încheierea programului său.
Bruxelles-ul a mai anunțat că guvernele naționale ar trebui să verifice dacă persoanele sancționate dețin un pașaport de aur sau o viză pe care acestea le-au eliberat.
Executivul comunitar a precizat că nu știe dacă persoanele sancționate se numără printre beneficiarii programului. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să clarifice dacă a cerut statelor UE să furnizeze liste cu persoanele care au cumpărat vize sau pașapoarte.
Țările membre ar trebui să stabilească dacă anulează respectivele pașapoarte și ar trebui, de asemenea, să retragă imediat permisele de ședere, a precizat Comisia Europeană.
Mai multe state membre UE derulează sisteme de vize de aur şi au avut programe de „paşapoarte de aur”.
Executivul comunitar s-a abținut să solicite încetarea programelor de vize de aur, dar a cerut verificări stricte și a cerut guvernelor statelor UE să suspende acordarea permiselor de ședere rușilor și bielorușilor.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina