MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

UPDATE. Condamnații pentru corupție și recidiviștii nu mai pot sta în arest la domiciliu; PSD: Opinia publică nu doreşte aşa ceva

Distribuie

Condamnații pentru corupție și recidiviștii nu mai pot sta în detenție la domiciliu sau alte prevederi privind măsuri alternative de executare a pedepselor. PSD și-a modificat, miercuri, propriile amendamente depuse înainte de Sărbătorile de Paște, astfel că brățara electronică devine și ea opțională, în cazul detenției la domiciliu. Un vot final pe propuneri urmează să fie dat în comisie săptămâna viitoare. PSD, prin vocea lui Eugen Nicolicea, a precizat că decizia a venit pentru că opinia publică nu dorește aceste măsuri.

UPDATE ora 21.00 „În primul rând, nu am dat înapoi, formularea este tendenţioasă. Amendamentele au fost propuse, aşa cum am spus data trecută, nu am dat un vot final, urmând să facem ajustări pe parcurs, ceea ce s-a şi întâmplat”, a spus Nicolicea, întrebat de ce PSD a dat înapoi şi s-a răzgândit în privinţa prevederii potrivit căreia persoanele condamnate pentru fapte de corupţie puteau beneficia de măsurile alternative.

El a adăugat că opinia publică nu doreşte ca persoanele condamnate pentru infracţiuni de luare dare de mită, de trafic de influenţă să beneficieze de arestul la domiciliu.

„Opinia publică nu doreşte aşa ceva. Nu este vorba de nicio presiune. Orice este trecut într-o lege e legal. Abuzul în serviciu nu este faptă de corupţie. Faptele de corupţie sunt doar cele trecute acolo. Constatând că o astfel de măsură nu este acceptată de opinia publică, ţii cont de opinia publică”, a explicat Nicolicea.

Potrivit acestuia, „toată lumea trebuie să înţeleagă că aceste măsuri alternative sunt dispuse de un judecător care poate să le dispună sau să nu le dispună”. „Să nu se înţeleagă că toată lumea beneficiază de această măsură”, a completat Nicolicea.

El a precizat că, până va intra legea în vigoare, se va face o rectificare bugetară în care vor fi prevăzute sursele de finanţare pentru aplicarea acestui proiect. „După ce vom prevedea sursele, ministerul va cumpăra brăţări, ministerul va organiza concurs de angajare a mai multor persoane şi încet, încet orice lege devine aplicabilă”, a menţionat deputatul.

Eugen Nicolicea a spus că în şedinţa de lunea viitoare va fi dat votul asupra raportului la acest proiect de lege.

Potrivit propunerii PSD, persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență, precum și cele în stare de recidivă, nu mai pot beneficia de posiblitatea măsurilor alternative de executare a pedepselor privative de libertate precum detenția la domiciliu sau detenția în zilele de sâmbătă și duminică.

Social-democrații au revenit asupra propriilor amendamente prin care aceste categorii de persoane nu mai erau exceptate din categoria celor care pot beneficia de aceste măsuri, măsură meniteă să decongestioneze penitenciarele.

Măsurile se aplică în cazul pedepselor de maximum 5 ani pentru cei care au săvârșit o fracție de 1/5 din pedeapsă. Deputatul UDMR a propus 3 sau 4 ani maximum, însă propunerea sa a fost amânată.

Deputații din comisia juridică au stabilit și care sunt măsurile alternative definite în proiectul de lege:

a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;

b) masura de executare fracționată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu și in zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat pentru această măsură sau în penitenciar.

c) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat sau în penitenciar. 

O altă modificare adusă miercuri este faptul că brățara electronică nu mai este obligatorie în cazul detenției la domiciliu.

Deputații PSD au depus pe 4 aprilie mai multe amendamente care vor modificarea, printre altele, a proiectului de lege depus anul trecut de parlamentari de la PNL, așa încât persoanele condamnate pentru fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau cele aflate în recidivă să nu mai fie exceptate de la aplicarea acestor măsuri, iar durata maximă a pedepsei să crească de la 4 la 5 ani.

Citește și: EXCLUSIV/Imagine de arhivă. Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români, a cântat folk prin anii 70

Citește mai multe despre arest la domiciliu, brățară, camera deputatilor și Corupție pe Libertatea.

Comentarii