„E vorba de o plângere prealabilă realizată în temeiurile legale la legea contenciosului administrativ. Am început cu plângerea prealabilă, pentru că așa e procedura. Noi o să acționăm pe toate fronturile pentru abrogarea acestui ordin de ministru“, a declarat pentru Libertatea Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).
Reprezentanții elevilor, dispuși să ajungă în instanță
„În continuare, Ministerul Educației nu are nici o poziție față de propunerile noastre. Noi ne dorim ca elevii din mediile dezavantajate să nu rămână în urmă. Trebuie să cerem dreptate, chiar dacă va trebui să o facem în instanță“, a adăugat reprezentantul elevilor.
Zilele trecute, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin prin care instituia, printre altele, obligația tuturor elevilor de a participa la ore în mediul online, fără a le pune la dispoziție și instrumentele necesare, reclamă CNE.
Peste 38% dintre copii sunt în risc de sărăcie
„Sute de mii de elevi din România se află în imposibilitatea de a accesa resurse educaționale online, fiind lăsați în afara sistemului de învățământ“ Consiliul Național al Elevilor.
Reprezentanții elevilor subliniază că România este statul european cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. Peste 38% dintre copiii României sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Ordinul ministrului Educației nr. 4135/2020 limitează dreptul la educație nu doar pentru cei 300.000 de elevi din comunitățile dezavantajate, ci pentru toți elevii care nu au confortul de a participa la cursurile online din diverse motive.
Consiliul Național al Elevilor
Ordinul este discriminatoriu
Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor a formulat o plângere prealabilă adresată Ministerului Educației și Cercetării, prin care solicită abrogarea OMEC nr. 4135/2020, în temeiul Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.
Acțiunea întreprinsă de structura noastră survine dintr-o necesitate, fiind motivată de măsurile discriminatorii adoptate recent de minister.
Consiliul Național al Elevilor
Încă de la începutul lunii martie, când cursurile au fost suspendate din cauza crizei provocate de COVID-19, CNE a înaintat propuneri către Ministerul Educației și Cercetării pentru garantarea accesului la educație, dar acestea nu au fost luate în seamă de către Ministerul Educației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro