In foarte multe cazuri constipatia este strans legata de modul nostru de alimentatie, insa acest sindrom poate ascunde si afectiuni grave, mai ales atunci cand e vorba despre copii sau persoane foarte in varsta. Nu este bine sa emitem singuri acest diagnostic si mai ales sa incepem sa ne autotratam cu diverse laxative ce pot crea dependenta; trebuie sa ne adresam medicului de familie pentru indrumari si tratament.
Exista studii care sustin ca o evacuare deficitara a intestinului si stagnarea indelungata a toxinelor la nivelul colonului ascendent reprezinta o cauza a instalarii altor boli si a slabirii imunitatii. Multe cititoare mi-au semnalat ca dupa o nastere sau mai multe se confrunta cu o constipatie asociata cu hemoroizi si le sfatuiesc sa nu mai amane nici o zi vizita la medic.
La copiii foarte mici prezenta constipatiei si formarea fecaloamelor reprezinta un semnal de alarma important, tradand afectiuni ale intestinului gros (malformatii, hipotonie, intoleranta la gluten). Vizualizarea intestinului si biopsia mucoasei sunt necesare pentru elaborarea diagnosticului corect. In literatura de specialitate sunt consemnate si asa-numitele cauze psihogene, imaginare sau ipohondriace, care atrag dupa sine abuzul de laxative, clisme, purgative etc. Acestea duc la lipotimii, oboseala excesiva, meteorism, edeme, iar pacientul trebuie tratat de psihiatru. Sunt si situatii in care constipatia este cauzata de leziuni ale tubului digestiv terminal, mai ales la nivel anal si rectal. Cele mai frecvente asocieri ale constipatiei se fac cu hemoroizii, fisurile anale, prolapsul rectal, infectii locale – proctite, mai ales ulcerative, abcesul perianal, tumori, hernii etc. Tratamentul se adreseaza cauzei generatoare de constipatie. Pentru acestea se recomanda investigatii amanuntite, pornind de la anamneza, examen clinic, tuseu rectal si radiografie simpla, pana la radiografie cu tranzit baritat, irigoscopie, rectoscopie si colonoscopie, manometrie anala, electromiografie etc.
CAUZELE CONSTIPATIEI:
– regimul alimentar sarac in fibre, fructe si legume proaspete, dar bogat in proteine si grasimi;
– ingestie scazuta de lichide, mai ales de apa plata;
– sedentarism sau imobilizare la pat (pentru o afectiune oarecare);
– anumite medicamente: analgezice, anxiolitice, antidepresive, antihipertensive, diuretice, antiacide, saruri de aluminiu, bismut, fier, bariu etc;
– disfunctii endocrine sau metabolice: hipotiroidia, feocromocitomul, diabe-
tul zaharat, uremia, hipercalcemia etc;
– cauze neurogene – din cursul afectiunilor neurologice centrale: accidente cerebrale, tumori cerebrale, Parkinson, leuconevraxita, sau afectiuni ale maduvei spinarii – mielite, traumatisme medulare etc.
– lipsa motilitatii colonului, in care se pot forma fecaloame, ce provoaca dureri mari; necesita clisme si investigatii amanuntite.
IN PREVENIRE SI TRATAMENT SUNT RECOMANDATE:
– schimbarea regimului alimentar in sensul imbogatirii cu fibre (vegetale) si lichide;
– practicarea de exercitii zilnice (stimuleaza muschii abdominali si activeaza tranzitul intestinal);
– administrarea de laxative de volum (mucilagii, celuloza – produse farmaceutice) sau faina de in si tarate (20-30 g dimineata, pe stomacul gol);
– supozitoare cu glicerina sau bisacodil (Dulcolax);
– uleiuri lubrifiante sau emoliente (ulei de parafina), docusat (Sintolax), care insa nu se recomanda pe perioade indelungate, caci impiedica absorbtia vitaminelor;
– laxative de contact: crusin, sena (casia acutifolia);
– ceai de frunze, fructe, comprimate etc;
– purgative (cel mai putin nocive sunt cele saline), dar numai la nevoie (pot provoca deshidratari).