Organizația non-guvernamentală Tax Foundation a făcut o centralizare a măsurilor anti-criză luate de țările din întreaga lume, cu accent pe măsurile legate de taxe.
Belgia a extins termenul pentru returnarea TVA de la 15 aprilie până pe 15 iulie.
Uniunea Europeană a eliminat TVA pentru importul de echipamente medicale.
Germania a extins termenul pentru returnările de TVA până la 31 mai.
Grecia permite plătitorilor de TVA să rețină 25% din TVA-ul pe luna aprilie dacă nu concediază angajații.
India își accelerează returnările pentru Taxa pe Bunuri și Servicii, plus taxele vamale.
Indonezia a redus impozitul pe care companiile trebuie să îl plătească de la 25% la 22% pentru 2020 și 2021 și la 20%, începând cu 2022.
Iranul a extins returnările de TVA aferente trimestrului al patrulea din 2019 până pe 19 aprilie, iar companiile care se califică pot cere extinderea până în data de 20 mai.
Irlanda a suspendat plata penalităților de întârziere la TVA pentru lunile ianuarie-februarie, în timp ce pentru lunile februarie-aprilie se aplică o politică ce presupune plata pe măsura încasărilor. Măsura este destinată întreprinderilor mici și mijlocii.
Italia a amânat plata TVA, a contribuțiilor sociale și impozitelor pe salarii pe care companiile trebuie să le achite pentru lunile aprilie-mai până la 30 iunie.
Japonia va amâna taxele pe consum, impozitul pe venituri și taxele pentru companii pentru un an. Măsura se aplică societăților care au cel puțin 20% scăderi la vânzări.
Luxemburgul permite amânarea plății TVA pentru toate firmele cu dificultăți financiare de la începutul crizei COVID-19.
Portugalia a amânat returnarea TVA pentru 7 zile, începând cu 17 aprilie și cu 5 zile o serie de alte taxe.
Africa de Sud a eliminat TVA pe importul de bunuri esențiale și a oferit opțiunea amânării și reduceri de taxe pentru firme.
Thailanda a extins termenele de plată pentru taxe din martie și aprilie până în mai.
Islanda a introdus returnarea până la 100% a TVA pentru construcții și beneficii pentru șomaj, inclusiv la angajații part-time.
Norvegia a redus TVA de trei ori de la declanșarea crizei de coronavirus, de data asta de la 7% la 6%. Măsura se aplică de la 1 aprilie până la 31 octombrie.
Canada va subvenționa 75% din salarii pentru 12 luni
Alte măsuri:
Australia a introdus o schemă prin care angajatorii pot subvenționa cu până la 1.500 de dolari la fiecare două săptămâni fiecare angajat reținut.
Canada a introdus subvenționarea cu 75% a salariilor pe 12 luni.
Israelul furnizează împrumuturi garantate pentru IMM-uri.
Polonia permite firmelor să compenseze pierderile suferite în 2020 cu impozitele pe care trebuie să le plătească pe 2019.
SUA au anunțat un pachet fiscal de peste 1.000 de miliarde de dolari.
Germania a anunțat un pachet financiar de 50 de miliarde de euro și o injecție de 500 de miliarde de euro pentru companii.
Bugetul adoptat de Singapore prevede suport sporit pentru salarii, respectiv plata până la 75% față de 25%. Taxele pentru muncitorii străini sunt suspendate și se pot returna sumele plătite pentru permisele de muncă.
Slovenia a extins termenele pentru impozitul pe profit pentru companii de la 31 martie la 31 mai și pentru impozitul pe veniturile individuale până pe 30 iunie.
Alte măsuri se găsesc aici.
România a făcut un singur lucru în materie de TVA: a amânat plata TVA pentru importurile medicale, în fapt o anulare a taxei, dar care nu poate fi numită așa conform legislației UE.
România a aprobat plata șomajului tehnic de către stat, în proporție de 75% din salariu și a adoptat un program care permite amânarea ratelor pentru persoane fizice și firme. Un număr de 150.000 de români au cerut deja amânarea ratelor la bănci.
De asemenea, există și un program de credite fără dobânzi pentru companii, dar site-ul care îl gestiona nu funcționează. Acesta a fost lansat vineri, dar autoritățile acuză un atac cibernetic.