Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat, vineri, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. Cristian Pomohaci a ales, joi, să se apere singur în fața Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.
„Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: „DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament.”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului.
Decizia Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă, fără a mai putea fi atacată prin recurs.
„Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici”, conform deciziai Consistoriul Mitropolitan.
Fostul preot Cristian Pomohaci a fost caterisit pe 27 iulie 2017, prin decizia Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. El este acuzat că ar fi racolat un minor în scopuri sexuale.
Dosarul lui Cristian Pomohaci a fost preluat de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş.
Scandalul imens a izbucnit după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care Cristian Pomohaci i-ar fi spus unui adolescent de 17 ani că l-ar plăti ca să întrețină relații sexuale cu el.
Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moşuni din judeţul Mureş, care aparţine de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.
Cristian Pomohaci a fost exclus din Biserică. Ce alți preoți au fost excluși pentru distribuire de etnobotanice, desfrâu și furt
Nu este prima oară când imaginea Bisericii Ortodoxe Română este afectată din cauza scandalurilor sexuale în care sunt implicați preoții. Corneliu Bârlădeanu – care a apărut într-o înregistrare video în ipostaze intime alături de un fost elev de la Seminarul Teologic, filmuleț cu care a fost șantajat de trei preoți – nu mai este episcop de Huși din 18 august, când a transmis Sfântului Sinod că se retrage din funcţie, fără însă a-și recunoaște vinovăția.
În documentul trimis Sfântului Sinod, chiar în ziua în care trebuia să se decidă dacă va fi caterisit, Corneliu Bârlădeanu spunea că este nevinovat, dar că se retrage din funcţie pentru ”pacea şi binele Bisericii”, ca să nu se prelungească situația de incertitudine din Episcopia Hușilor.
La Arhiepiscopia Tomisului, fostul preot misionar Gabriel Bucică a fost caterisit în martie 2014 pentru că ar fi fost dealer de etnobotanice. A fost judecat pe Consistoriul „îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoțești”
Tototdată, Traian Chircu, fost preot la Capela Militară, Mangalia, a fost caterisit, după ce a produs daune în valoare de 272.440 de lei în biserica în care a slujit.
Mai mult, fostul preot Costică Antoche a fost caterisit, în 2014, prin decizia Consistoriului Eparhial, fiind acuzat de cădere și persistență în păcatul desfrâului. Costică Antoche s-a căsătorit a doua oară, fără să divorțeze de prima soție.
Ce este caterisirea
Caterisirea este pedeapsa cea mai gravă pe care o poate primi un cleric și reprezintă pierderea dreptului de a învăța, de a sfinți și de a păstori. O persoană poate ocupa o poziție de slujitor bisericesc prin două acte: o Taină, Hirotonia, prin care i se dă persoanei respective harul pentru treapta în care este hirotonit și un act juridic prin care se acordă îndreptățirea exercitării puterii bisericești, într-o anumită unitate teritorială. Dacă cineva are numai hirotonia, el poate săvârși în mod valid lucrurile care revin treptei lui ierarhice, însă aceste lucrări sunt ilegale pentru că nu are autorizație legală de a le face.
Se spune că atunci când o persoană este îndepărtată din cler, este vorba despre un act juridic, astfel că, în aceste condiții, caterisirea nu va putea anula decât ceea ce s-a acordat tot printr-un act juridic. Astfel, s-a ajuns să se afirme că prin caterisire nu se pierde harul primit prin hirotonie. Atunci când se spune în canoane că cei caterisiti sunt „căzuți din har”, acest lucru trebuie interpretat ca ridicare a dreptului de a mai îndeplini funcții preoțești, nu ca pierdere a capabilității harice.
Este foarte important însă motivul pentru care s-a făcut caterisirea. Astfel, dacă ea se face pe motiv de erezie, cel caterisit pierde și capabilitatea harica. Așadar, capabilitatea harică se păstrează la cei caterisiți numai atunci când ei n-au fost și excluși din Biserică.
Citește și Magda Vasiliu are din nou probleme din cauza birocrației din sănătate. „Cine dracului e dement să-și lasă copilul în spital sau acasă, zăcând?”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro