Autoritățile din Praga, Cehia, au dezvăluit faptul că plata datoriei de 276 de milione de dolari în sticle de rom a fost propunerea Cubei în cadrul negocierilor dintre cele două state. Dacă Republica Cehă va accepta acest lucru, statul european va deține stocuri din cel mai cunoscut rom timp de aproape un secol, conform BBC.
Cu toate acestea, praghezii susțin că măcar o parte din datoria Cubei ar trebui returnată în bani și nu pot accepta ca întreaga sumă să fie restituită în sticle de rom. Iar dacă acest lucru nu este posibil, Cehia s-a declarat dispusă să primească, pe lângă rom, produse farmaceutice.
Datoriile pe care Cuba le are către Repubica Cehă datează încă din timpul Războiului Rece, pe vremea când atât Cuba, cât și Cehoslovacia din acea perioadă făceau parte din blocul comunist.
Cuba nu este primul stat care își plătește datoriile „în natură”
Cuba nu este, însă, primul stat care se oferă să-și plătească datoriile față de aceeași Republică Cehă prin produse și nu cu bani.
În 2010, Coreea de Nord și-a încercat norocul și i-a propus Cehiei să-și plătească o parte a datoriilor sub formă de ginseng. Cu toate acestea, autoritățile de la Praga nu au fost de acord cu propunerea Phenianului și au pretins, în schimb, zinc mineral, considerat un produs mai valoros, care poate fi revândut pe piețele internaționale, conform The Telegraph.
Datoria Coreei de Nord era, însă, mult mai mică decât datoria Cubei în 2010 și atingea suma de 10 milioane de dolari. La fel ca în cazul Cubei, împrumutul fusese contractat în timpul regimului comunist.
Citește și: Cuba vrea să semneze o serie de acorduri cu SUA înainte de investitura lui Donald Trump