Tentaţiile… ştim cu toţii că sunt la tot pasul… însă la fel cum pot apărea, pot dispărea. Şi gândeşte-te întotdeauna la posibilităţile de avansare.
Priorităţile şi locul de muncă
Potrivit tonica.ro, pentru marea majoritate dintre noi, banii „cântăresc” greu, poate chiar cel mai greu. Atunci când optezi pentru un nou job, trebuie să gândeşti pe termen lung, şi nu pe termen scurt. Aşază pe o hârtie plusurile şi minusurile în ambele situaţii. Începe cu salariul, apoi analizează programul de lucru, locaţia, valorile companiei, beneficiile pe care ţi le oferă locul de muncă respectiv (asigurare de sănătate, posibilitatea de a-ţi lua concediu în anumite împrejurări). Este foarte important să verifici la rece şi site-urile de specialitate şi să iei în calcul şi părerile expuse pe site-urile respective.
Ţine cont de un lucru… intuiţia poate fi de cele mai multe ori corectă. Aşa că, dacă ai orice sentiment negativ legat de unul dintre joburi, sfatul ar fi acela să-ţi urmezi instinctul.
Discută cu foştii şi actualii angajaţi
Angajaţii, atât cei actuali cât şi foştii, lasă, de obicei, comentarii anonime în ceea ce priveşte compania pe diferite site-uri. Asta nu înseamnă că trebuie să crezi tot ceea ce citeşti. Un sâmbure de adevăr există însă în toate şi se spune că fără foc nu iese niciodată fum. Este adevărat că, în timpul interviurilor, toţi cei prezenţi vor încerca să te impresioneze şi nu prea îţi poţi da seama cu adevărat de aspectele reale, însă un pic de atenţie nu strică niciodată.
Poţi caută pe reţeaua LinkedIn mai mulţi angajaţi ai companiilor respective şi există posibilitatea de a descoperi chiar şi cunoştinţe în comun. Trebuie să-ţi dai seama dacă viitoarea companie care te va angaja se potriveşte ambiţiilor şi principiilor tale şi gândeşte-te la parcursul pe care l-ai putea urmă. Iar cultură companiei, spre deosebire de salariu, este un lucru care nu poate fi negociat.
Pune în balanţă
Recompensă materială nu reprezintă totul. Dacă ţi se oferă un salariu de început mai mare, însă nu există posibilitate de avansare, atunci gândeşte-te de două ori şi alege varianta unui salariu mai mic, unde însă, în urmă abilităţilor pe care le vei dovedi, vei putea, fără doar şi poate, avansa.
Nu uită să pui în balanţă şi persoanele pe care vei avea posibilitatea să le cunoşti, relaţiile pe care ţi le poţi face, posibilitatea de călătorie şi aşa mai departe. Este complicat să alegi între două oferte de job atunci când ambele sună bine, însă întotdeauna una va fi mai bună pentru ţine, ţi se va potrivi mult mai bine.