Timp de 20 de ani, o femeie din Kabul, artistă și fost influencer pe rețelele sociale, și-a petrecut viața în cercurile liberale ale orașului. Amenințarea talibanilor era undeva departe.

Căderea orașului în mâinile militanților a fost „înspăimântătoare”, iar tânăra a stat zile întregi încuiată în casă, așteptând o bătaie în ușă și poate o condamnare la moarte.

Când acestea nu au venit, și-a făcut curaj să iasă din casă. În fața clădirii, locul obișnuiților agenți de securitate fusese luat de talibani. A înghețat, dar apoi a salutat și a schimbat câteva cuvinte cu militanții.

„Am fost șocată. Erau respectuoși. M-a făcut să cred că poate nu erau oamenii care mă așteptam să fie”, a spus ea, sub acoperirea anonimatului.

Și totuși, femeia nu a mai avut curaj să plece din casă. A văzut informații la televizor și a auzit povești de la familie și prieteni despre execuții extrajudiciare și bătăi.

„Orașul a devenit o închisoare”

Unii afgani, în special foști oficiali ai guvernului și membri ai forțelor de securitate, au stat ascunși de la căderea capitalei.

Cum arată viețile multor afgani rămași în Kabulul controlat de talibani: „Toată lumea vrea să devină invizibilă”
Viața de zi cu zi în Kabul, pe 25 august FOTO: EPA

Un fost membru al forțelor speciale, care a vorbit cu Washington Post sub acoperirea anonimatului, a relatat că și-a schimbat ascunzătoarea de mai multe ori în ultimele săptămâni.

„Nu știu cât timp mai pot trăi așa”, a declarat el duminică, când a realizat că nu va fi evacuat din țară și că va trebui să se mute iarăși.

„Orașul a devenit o închisoare”, a adăugat el.

E neclar ce se va întâmpla în viitor pentru el. O sută de ţări au anunţat duminică faptul că au primit un angajament din partea talibanilor că îi vor lăsa să plece pe toţi străinii şi cetăţenii afgani care au un permis să se instaleze în străinătate, chiar şi după încheierea retragerii trupelor americane, prevăzută pentru marţi, potrivit AFP.

„Am primit garanţii din partea talibanilor că toţi cetăţenii străini, precum şi orice cetăţean afgan care dispune de un permis de călătorie emis de ţările noastre vor putea să se deplaseze în siguranţă şi ordonat spre punctele de plecare şi să părăsească ţara”, au scris aceste ţări, printre care se numără SUA, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

O vagă normalitate

Pe stradă, un soi de normalitate pare să se fi instalat, pe măsură ce unii rezidenți au început să își reia viețile de zi cu zi.

Muhammad Ameen, patronul unui mic magazin de electronice, a declarat că cel puțin din auzite, talibanii par să fi fost mereu mai puțin corupți decât precedentul guvern.

„Acum să vedem”, a spus el.

Problema este că în ultimele zile, vânzările au încetat. Sosirea talibanilor a înghețat rezervele financiare ale țării. Mare parte din ajutorul financiar acordat țării din exterior a fost sistat. Băncile nu s-au redeschis complet, iar oamenii nu pot ajunge la bani.

„Da, sunt oameni în piețe”, a spus el. „Dar vin în magazin încercând să își vândă bunurile personale, nu să cumpere ceva”, a adăugat el.

„Eat Pray Love” și talibanii educați

Un magazin de stofe din orașul vechi și-a continuat activitatea, în ciuda unei scăderi a vânzărilor.

O diferență vizibilă a fost aceea că au crescut vânzările de haine în culori închise, alese de femeile care s-au pregătit pentru eventualele restricții impuse de talibani.

Cum arată viețile multor afgani rămași în Kabulul controlat de talibani: „Toată lumea vrea să devină invizibilă”
Viața de zi cu zi în Kabul, pe 24 august FOTO: EPA

În alt cartier, un bărbat a declarat că și-a închis librăria în ziua în care talibanii au lansat asaltul asupra Kabulului. Nu se aștepta să o redeschidă prea curând.

Magazinul avea în vitrină tot felul de cărți. Alături de Coran se aflau ediții ale unei cărți care a făcut ravagii în lumea occidentală: „Eat Pray Love”.

La o săptămână după ce talibanii au intrat în Kabul, câțiva militanți s-au înființat la ușa librăriei și i-au cerut lui Safiullah Nasri, patronul, să o redeschidă.

Câțiva talibani au inspectat magazinul și au retras câteva volume de pe raft. Respectivii erau tineri, unii dintre ei studenți.

„Erau în special interesați de cărți despre sistemul politic și economic al islamului. Am fost foarte surprins de nivelul lor de educație”, a declarat librarul, pentru Washington Post.

Mai puțină corupție?

Alături de librărie, Zabiullah Qadiri, un alt localnic, a arătat că are motive de mulțumire. În primul rând, omul deține una dintre puținele afaceri care au înflorit după sosirea talibanilor: un atelier de reparat motociclete.

Precedentul guvern, incapabil să prevină furturile de pe străzi și asasinatele comise de oameni pe motociclete, a interzis aceste vehicule în capitală.

„Sunt bucuros că s-a îmbunătățit situația de securitate”, a spus el.

„De fiecare dată când veneau să colecteze taxele, oficialii cereau mai mulți bani. Acum, asta nu se mai întâmplă”, a declarat omul.

„Hainele fetelor tinere, care erau colorate, sunt acum negre și lungi”

Un fotograf din cartierul Chandawal s-a arătat mai degrabă precaut atunci când a venit vorba despre viitor.

În timpul precedentului guvern taliban, Muhammad Sadiqqi a fost închis și bătut, iar studioul i-a fost închis.

L-a redeschis în 2001, după ce SUA au invadat Afganistanul.

„Încă mi-e teamă de ei, dar sunt un pic încrezător pentru că nu au interzis televiziunea, așa că poate nu vor interzice nici fotografia”, a spus el.

Pentru alții, viitorul este și mai incert.

O activistă pentru drepturile femeilor care nu a putut părăsi țara se află încă ascunsă într-o casă.

Odată ce talibanii au preluat controlul, educația și cariera de care era mândră au început să o facă să se simtă amenințată.

Și-a dezactivat contul de Facebook și acum iese rar pe străzi.

În puținele cazuri când a ieșit totuși, a observat tot mai puține femei pe străzi, îmbrăcate în haine tot mai conservatoare.

„Hainele fetelor tinere, care erau colorate, sunt acum negre și lungi. Toată lumea vrea să devină invizibilă”, a spus ea pentru Washington Post.

„Talibanii au anunțat amnistii și au făcut promisiuni moderate, dar niciodată nu voi avea încredere în talibani. Cred că așteaptă să fie recunoscuți de comunitatea internațională, iar apoi își vor implementa politicile stricte”, a adăugat ea.

Ministrul interimar pentru învăţământ superior al guvernului taliban a dat asigurări că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu în clase mixte, noul regim intenţionând, de asemenea, să propună un plan de învăţământ „islamic şi rezonabil”, potrivit AFP.

Afganele „îşi vor putea continua studiile superioare în acord cu şaria (legea islamică) în securitate, fără ca femeile şi bărbaţii să fie amestecaţi”, a anunţat duminică ministrul interimar, Abdul Baqi Hazzani, în cadrul unei reuniuni a adunării tradiţionale, numită Loya Jirga.

Fetele şi băieţii vor fi, de asemenea, separaţi în şcolile primare şi în licee, lucru care era deja răspândit în ţară, încă extrem de conservatoare.

Nicio femeie nu a fost prezentă la reuniunea care a avut loc la Kabul în prezenţa şi a altor oficiali talibani.

„Ministerul pentru Învăţământ Superior al talibanilor nu a consultat decât profesori şi elevi de sex masculin în legătură cu subiectul reluării cursurilor la universitate”, şi-a exprimat regretul pe Twitter o conferenţiară angajată de o universitate din capitală.

Potrivit femeii, acest lucru arată „împiedicarea sistematică a participării femeilor la luarea deciziilor” şi „o prăpastie între promisiunile talibanilor şi acţiunile lor”.

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
CE TRAGEDIE! A MURIT la doar 42 de ani! Românul se vindecase de leucemie
Playtech.ro
CE TRAGEDIE! A MURIT la doar 42 de ani! Românul se vindecase de leucemie
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie