Iarna se apropie si multe gospodine se gandesc sa puna “la pastrare” fructe, legume si zarzavaturi, congelandu-le. Cartea “Peste 1.100 retete culinare” (foto) ne ofera un ajutor in acest sens.
Prin congelare se conserva alimentele abia preparate. Ca ambalaj se pot folosi pungi de plastic sau folie.
Alimentele fluide se congeleaza in cutii de plastic, captusi-te cu folie.
Fructele se spala, se curata, se taie, se amesteca cu zahar daca e cazul si abia apoi se congeleaza. Daca folosim zahar, cantitatea necesara la un kg de fructe e 50-100 g.
Rosiile se congeleaza crude si necuratate. Castravetii se curata si se taie, iar spanacul, conopida, mazarea, ardeii, varza, dovleacul, fasolea verde, gulia, ciupercile si morcovii se fierb inainte. Carnea nu se spala inainte de congelare. Dintre lactate, se pot congela doar untul, branza si cascavalul. Painea si produsele de patiserie se congeleaza in folie.
– La -12° C se tin: fructe, preparate si semipreparate din fructe (pentru 30 de zile); creme de fructe (30 zile); legume si zarzavat (30 zile); preparate si semipreparate din carne, carne (25 zile); garnituri, prajituri (30 zile).
– La -5° C se tin: fructe, preparate din fructe (2 zile); creme de fructe (12 ore); zarzavat si legume (3 zile); preparate si semipreparate din carne, carne (7 zile); garnituri, prajituri (7 zile).
– La +5° C se tin: fructe, preparate din fructe (10-12 ore); creme de fructe (4 ore); zarzavat si legume (8-10 ore); preparate si semipreparate din carne, carne (6 ore); garnituri, prajituri (4 ore).