Există trei modalități de a divorța în România, prevăzute în Codul Civil, notează avocatnet.ro. Poți divorța chiar în locul în care ai încheiat căsătoria, adică în fața ofițerului de stare civilă, la notariat sau în fața unui judecător, în cazul în care există un proces. Cele trei soluții nu se pliază, însă, în toate cazurile deoarece, uneori, sunt neînțelegeri și copii la mijloc.
Divorțul la Primărie este cea mai simplă metodă, cea mai puțin costisitoare și cea mai scurtă, notează sursa citată. În Codul Civil este cunoscută și sub denumirea de divorț prin acordul soților pe cale administrativă.
„Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ”, potrivit odului.
Cum poți divorța la Primărie. Care sunt condițiile
Prima condiție este ca soții să fie de acord să divorțeze, în sensul că unul nu poate merge la ofițerul stării civile pentru a cere divorțul, fără ca acordul să nu fie menținut de ampână la finalul procedurii.
A doua condiție este ca soții să nu aibă copii minori, născuți din căsătorie, în afara acesteia sau adoptați. Altfel, nu pot divorța la Primărie.
Dacă soții au copii minori, divorțul poate fi realizat la notar, însă, numai în anumite condiții.
„Divorțul prin acordul soților nu poate fi admis dacă unul dintre soți este pus sub interdicție”, scrie în Codul civil, ca o condiționare suplimentară.
Care este procedura pentru a divorța la Primărie
Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi se semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă de la Primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza careia se află ultima locuinţă comună a soţilor.
Soții trebuie să vină cu următoarele documente:
- certificatele de naştere şi căsătorie ale fiecăruia, în original şi în copie;
- documentele cu care se face dovada identităţii, în original şi copie.
Divorțul nu se obține, însă, pe loc. După înregistrarea cererii de divorț, soții au la dispoziție un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru a putea retrage acțiunea.
După expirarea celor 30 de zile, ofițerul de stare civilă îi mai întreabă pe soți încă o dată dacă vor să continue cu divorțul și le solicită o declarație în acest sens. Astfel, divorțul continuă numai dacă ambii soți se prezintă la declarație, iar amândoi vor să divorțeze. În caz contrar, dosarul se clasează.
Mai apoi, ofițerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi eliberează certificatul de divorţ. Documentul va fi înmânat foştilor soţi într-un termen maxim de 5 zile lucrătoare.
Cum poți divorța la Primărie și cât costă
Procedura de divorț la Primărie implică și costuri. Potrivit legii nr. 127/2013, soții trebuie să plătească o taxă de 500 de lei, care poate fi majorată prin hotărârea Consiliului Local, însă majorarea nu poate depăși 20 la sută din această valoare.
Citește și EXCLUSIV/Monica Gabor se laudă cu milioanele lui Mr. Pink, însă fiicei sale îi ia haine de la reduceri. Cu 100 de dolari i-a umplut dressing-ul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro