„În noiembrie anul trecut, în timpul vizitei de lucru a lui Matteo la Moscova, șeful meu a aranjat o întâlnire privată cu el, închiriind o cameră la același etaj al hotelului Lotte pentru a împiedica presa occidentală să afle despre întâlnire”. Autorul acestui mesaj este Mihail Iakușev, un cetățean rus, care a scris rândurile într-un document Microsoft Word, pe care și l-a trimis prin e-mail la 18 iunie 2019, scrie New Lines.
Iakușev este directorul Țargrad, o organizație din Rusia care se descrie drept un grup de companii a căror misiune este „renașterea măreției Imperiului Rus”. „Matteo” este Matteo Salvini, fost vicepremier și ministru de interne italian și actual lider al Ligii, partidul naționalist și anti-migranți din Italia. În prezent senator în parlamentul italian, Salvini a fost un admirator declarat al președintelui rus Vladimir Putin, pe care în 2019 l-a catalogat drept „cel mai bun om de stat care există în prezent pe pământ”.
Mesajul a fost obținut de mai multe publicații printre care revista italiană l’Espresso, cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, și New Lines, un site american de analize, inițiativă a unui think-rank cu sediul la Washington DC. Sursa este organizația Dossier Center din Londra, un centru de investigație finanțat de oligarhul rus Mihail Hodorkovski, un opozant al lui Putin aflat acum în exil.
New Lines scrie că a cerut oficialilor Țargrad o poziție, dar aceștia nu au oferit-o.
Șeful lui Iakușev și președintele grupului de companii Țargrad este Konstantin Malofeev, un politician rus și proprietar de afaceri cunoscut mai degrabă sub numele de „oligarhul ortodox” pentru religiozitatea sa afișată. Malofeev a fost sancționat de UE și SUA pentru implicarea în anexarea Crimeei în 2014. Ucraina l-a acuzat că a finanțat grupuri paramilitare ilegale pro-ruse.
În documentul pe care și l-a trimis, Iakușev și-a exprimat îngrijorarea că „situația s-a deteriorat drastic” și că „acum nu mai putem continua să avem contact cu Matteo”, scrie New Lines. Potrivit documentului, persoana de contact dintre Salvini și Țargrad fusese consilierul lui Salvini, Gianluca Savoini, care „și-a pierdut accesul liber la șeful său”.
În februarie, revista italiană l’Espresso a publicat o investigație în care a dezvăluit negocierile secrete ale lui Savoini la Moscova, cu scopul aparent de a dobândi fonduri secrete de milioane de euro pentru Liga înainte de alegerile europarlamentare din 2019.
Ca urmare a acelei dezvăluiri, documentul lui Iakușev a notat că Savoini se afla „sub supravegherea serviciilor de securitate locale (italiene)”. El s-a gândit cum să intre în contact cu Salvini, la care se referea întotdeauna folosind numele mic, „pentru ca acesta să desemneze o persoană de încredere care să ne contacteze, cu care să putem comunica în Rusia sau oriunde în Europa”.
Despre același Savoini, publicația italiană Fanpage scria chiar zilele trecute că el este în prezent autorul unor mesaje care preia propaganda rusă cu privire la războiul din Ucraina.
Finanțări rusești pentru rețele de influență în Europa
Același document al lui Iakușev descria un plan de organizare a unei convenții în toamna anului 2019 la Palatul Konstantinovski din Sankt Petersburg. Liderii grupului proaspăt creat în Parlamentul European, Identitate și Democrație, care reunește partidele politice de extremă dreapta, ar fi fost invitați să participe. Reuniunea ar fi urmat să fie acoperită de presa internațională. Evenimentul nu a avut loc niciodată.
În iulie 2019, publicația americană BuzzFeed News a publicat înregistrarea negocierilor purtate de Savoini la Moscova, în care sunt detaliate în mod explicit planurile de finanțare din fonduri rusești ilicite pentru Ligă. La scurt timp după aceea, procurorii italieni din Milano au deschis o anchetă, încă în curs de desfășurare, asupra lui Savoini.
Țargrad și oamenii săi de la Moscova au continuat să acționeze ca persoane de contact ale partidelor de extremă dreapta în Rusia.
Aceștia au întreprins măsuri clandestine pentru a ascunde legăturile dintre politicienii europeni și Aleksandr Dughin, filozoful eurasianismului din Rusia și un susținător deschis al cuceririi Ucrainei de către Rusia, scrie New Lines.
În unele cazuri, partidele de extremă-dreapta au căutat sfaturi de la ceea ce au numit „prietenii lor ruși” pentru a împiedica propunerile antirusești din Parlamentul European. Țargrad a servit, de asemenea, ca intermediar între partide și politicienii de rang înalt din Rusia.
Un plan pus la cale de organizație în martie 2021 prevedea înființarea unei rețele care urma să fie cunoscută sub numele de „Altintern”, posibil un joc de cuvinte după Cominternul sovietic, prescurtarea de la Internaționala Comunistă, un organ cu sediul la Moscova menit să recruteze străini pentru a încuraja bolșevismul și a promova lovituri de stat în străinătate.
Printre cei care urmau să se alăture se numărau constituenții mișcării Identitate și Democrație, care deține 64 din cele 705 locuri din Parlamentul European și este formată din membri ai Ligii și ai Adunării Naționale, cunoscut anterior sub numele de Frontul Național, partidul reacționar și șovin al Franței, condus de Marine Le Pen.
„Angajament activ și sprijin tangibil” de la Moscova
„Fără angajamentul nostru activ și sprijinul nostru tangibil pentru partidele conservatoare europene, popularitatea și influența lor în Europa vor continua să scadă”, se arată într-un document intern creat de Iakușev și distribuit printre membrii Țargrad.
Documentul citează lockdown-urile COVID-19, problemele cu programele de vaccinare în masă din Europa și încercările blocate de a obține licență europeană pentru vaccinurile rusești drept motive pentru „reluarea demersurilor de restabilire a contactelor cu partidele eurosceptice”.
„Credem că în acest moment există încă o posibilitate de restabilire a contactelor pentru o muncă sistematică cu euroscepticii pentru a contracara politica de sancțiuni a Bruxelles-ului”, se arată în textul de la Țargrad.
„Cu toate acestea, reluarea lucrului cu aceștia necesită un nivel fundamental diferit de confidențialitate în legătură cu consolidarea opoziției față de influența rusă din partea serviciilor de informații occidentale”, spune mesajul.
Legăturile dintre Malofeev și extrema dreaptă europeană sunt bine documentate și datează de ani de zile, scrie New Lines.
„Malofeev a îndeplinit sarcinile Kremlinului, care au inclus interferența în alegerile din Bosnia și Polonia”, potrivit lui Kalev Stoicescu, cercetător în domeniul afacerilor rusești la Centrul Internațional pentru Studii de Apărare, un think tank din Tallinn, Estonia.
„El a organizat întâlnirile extremei drepte europene. El a intermediat un împrumut de 11 milioane de euro de la băncile rusești pentru partidul lui Marine Le Pen”, a spus Kalev Stoicescu.
Cercetătorul l-a descris pe Malofeev ca fiind un oligarh, un agent al Kremlinului și un fanatic „care este mai ortodox decât patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse”. Malofeev își manifestă deschis disprețul față de drepturile LGBTQ și s-a coordonat cu grupuri creștine americane homofobe.
Revolta euroscepticilor, cu ajutorul Moscovei
Nu este clar dacă ambiția lui Țargrad de a da startul creării unei rețele paneuropene de partide de extremă dreapta a fost vreodată pusă în mișcare. În iulie 2021, 16 partide populiste de dreapta din întreaga UE au semnat o declarație prin care contestau integrarea UE. Procesul a fost condus de Adunarea Națională.
„UE devine din ce în ce mai mult un instrument al forțelor radicale care doresc să realizeze o transformare culturală, religioasă și, în cele din urmă, o construcție fără națiuni a Europei, cu scopul de a crea un Superstat european”, se arată în declarație.
De asemenea, declarația a reafirmat „convingerea noastră că familia este unitatea de bază a națiunilor noastre. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu o criză demografică gravă, cu rate scăzute ale natalității și îmbătrânirea populației, elaborarea de politici pro-familie ar trebui să fie un răspuns în locul imigrației în masă”.
Multe dintre întâlnirile pe care partidele de extremă-dreapta le organizau fie cu Malofeev, fie cu alți actori politici ruși, erau organizate sub acoperire, scrie New Lines.
De exemplu, Savoini a organizat o întâlnire la începutul anului 2016. „Pe 28 ianuarie va avea loc o mare întâlnire a (Ligii) cu Marine Le Pen, Strache (președintele Partidului Libertății de extremă dreapta din Austria, Heinz-Christian) și alte partide din grupul european la Milano. Așa cum am spus în decembrie, vom invita chiar și Rusia Unită și pe Aleksandr Dughin”, a trimis el un e-mail la adresa de e-mail Țargrad a Dariei Dughina, fiica lui Dughin.
Evenimentul ar fi trebuit să includă un prânz privat „cu Matteo, unii membri importanți ai (Ligii) și prietenii noștri ruși”.
Când s-a apropiat data evenimentului, Savoini a trimis un alt e-mail, de data aceasta chiar lui Aleksandr Dughin. El a explicat că Liga a căzut sub atacul presei internaționale, care relata despre finanțarea partidului italian de către Rusia.
„Știm că acest lucru nu este adevărat, dar trebuie să evităm prezența oficială la 28 ianuarie a unor ruși care pot provoca alte articole și controverse internaționale”, a explicat Savoini. „Wilders (Gert, liderul extremist olandez) a spus oficial că este mai bine ca personalități rusești să nu fie prezente la această reuniune publică din seara zilei de 28”, a adăugat el.
De asemenea, Savoini l-a întrebat pe Dughin dacă Malofeev o va suna pe Le Pen, astfel încât „să putem organiza o întâlnire cu ea la hotel în dimineața zilei de 29 (ianuarie) și nu în public”.
Conexiunea germană
În mai multe e-mailuri se discută despre întâlniri ale unor politicieni europeni de top de extremă dreapta cu cineva numit „K”, despre care se presupune că ar fi Konstantin Malofeev, într-o cameră de hotel din Moscova.
În alte cazuri, subalternii lui Malofeev au aranjat întâlniri pentru oaspeții lor europeni cu politicieni ruși precum Konstantin Kosacev, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, senatul Rusiei. Kosacev este, de asemenea, sancționat de SUA și UE.
În ianuarie 2019, Savoini pare să fi organizat o călătorie la Moscova pentru deputații germani din partidul neonazist Alternative für Deutschland (AfD). „Domnul K vă va aștepta pe dumneavoastră și pe domnul Bjorn Hoecke în biroul său din Moscova la sfârșitul lunii ianuarie, dacă puteți”, se arată într-unul dintre e-mailurile sale.
„În aceeași zi, vă voi prezenta lui Andrei Klimov, șeful departamentului de relații externe al partidului Rusia Unită (partidul lui Putin) și vom fi găzduiți în biroul central al partidului. Întâlnirea cu domnul K va fi privată, bineînțeles”, mai spune mesajul.
Poziționări favorabile Rusiei în Parlamentul European
Rețeaua lui Malofeev nu numai că a reușit să disemineze puncte de discuție pro-Kremlin în tot peisajul politic european, dar a făcut și amendamente pentru diferite moțiuni care urmau să fie prezentate fie în Parlamentul European, fie în legislativele naționale, scrie New Lines.
În martie 2015, de exemplu, Gabrielius Landsbergis, pe atunci membru lituanian al Parlamentului European (europarlamentar) și în prezent ministru de externe al țării, a pregătit o moțiune critică la adresa Rusiei la Bruxelles.
„Textul este foarte prost”, a scris Claudio D’Amico, pe atunci șeful biroului de externe al Ligii, într-un e-mail adresat lui Alexei Komov, liderul filialei ruse a Congresului Mondial al Familiilor (WCF), un grup umbrelă virulent antiLGBTQ favorizat de Salvini, care a luat cuvântul la una dintre conferințele sale din orașul italian Verona în 2019.
WCF este sponsorizat de Malofeev și de Vladimir Iakunin, un alt oligarh rus sancționat de SUA. Fost șef al Căilor Ferate Ruse, un monopol feroviar de stat, Iakunin este, de asemenea, un fost ofițer KGB.
„Vă rugăm să ne trimiteți cât mai curând posibil amendamentele dumneavoastră pe care le vom lua în considerare pentru a le prezenta”, a scris D’Amico într-un e-mail obținut de Centrul de Dosare și examinat de New Lines. „Vă vom trimite cât mai curând posibil recomandările noastre privind amendamentele la text”, a răspuns Komov.
Schimbul de e-mail a fost trimis și lui Savoini. „Perfect! Grazie Alexei! Trimiteți-ne amendamentele la text, ca să putem face „lupta cea bună””, a răspuns acesta.
Ulterior, în iunie, trei dintre eurodeputații Ligii – Lorenzo Fontana, Gianluca Buonanno și Mara Bizzotto – au calificat moțiunea drept „rusofobă” și „sinucigașă” și au votat împotriva ei.
În 2017, Savoini i-a trimis un e-mail lui Manuel Ochsenreiter, un activist AfD acum decedat și comentator invitat de presa de stat rusească, în care spunea că „prietenii noștri ruși vor să gestioneze întoarcerea refugiaților sirieni din Europa înapoi în Siria”. El i-a cerut lui Ochsenreiter să obțină mai multe detalii de la AfD despre situația refugiaților sirieni din Germania. „După ce vom cunoaște aceste lucruri, putem organiza o întâlnire operațională la Moscova””, spune mesajul.
Amendamente pro-Rusia și în parlamentele naționale
Un alt document laconic văzut de New Lines a fost scris de Ekaterina Minahina, o angajată a Țargrad. Scris în limba rusă și compus la 15 februarie 2016, acesta viza două legislaturi europene: Austria și Italia.
În prima secțiune, „Rezoluție privind ridicarea sancțiunilor antirusești în Parlamentul austriac”, Minahina îl numește pe Johannes Hübner, pe atunci parlamentar al Partidului Libertății din Austria, ca potențial vorbitor.
Ea prezintă în continuare o campanie de mesaje mediatice bazată pe afirmația că „sancțiunile antirusești provoacă daune ireparabile economiei austriece”. Documentul concluzionează că costul unui astfel de demers ar fi de aproximativ 20.000 de dolari și, „în cazul unui vot de succes”, încă 15.000 de dolari.
Deși acest proiect este lipsit de context și de detalii suplimentare, scopul său aparent a ieșit în evidență câteva luni mai târziu. În iunie 2016, Hübner a prezentat o propunere independentă în Parlamentul austriac pentru o rezoluție intitulată „Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei”.
„Această politică a Uniunii Europene împotriva Rusiei a provocat daune considerabile economiei Republicii Austria”, a declarat Hübner în plenul acestei camere. Propunerea sa a fost respinsă.
Propunerea italiană, care, în mod similar, cerea o campanie de mesaje care să argumenteze că sancțiunile impuse Rusiei „cauzează daune ireparabile economiei Italiei”, l-a numit drept vorbitor pe senatorul Paolo Tosato. Estimarea pentru acest demers a fost prezentată oarecum criptic ca fiind „20.000 EUR + 20.000 EUR (contribuție)”, cu o contribuție suplimentară de 15.000 de euro în cazul unui vot de succes. New Lines nu a reușit să stabilească de la cine urma să provină „contribuția” suplimentară.
De menționat că în urmă cu câteva săptămâni, pe 3 martie, Salvini a efectuat o vizită neașteptată la Przemysl, un oraș polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina, aparent pentru a-și arăta simpatia față de refugiații care fug de războiul din Rusia.
Wojciech Bakun, primarul din Przemysl, aflat alături de fostul ministru de interne italian, a mulțumit grupurilor de ajutorare italiene pentru ajutorul acordat în criza umanitară, înainte de a-l ironiza pe Salvini, ținând în mână un tricou pe care acesta l-a purtat la Moscova, cu chipul lui Putin și cuvintele „Armata Rusiei” inscripționate. Bakun l-a invitat apoi pe liderul Ligii să se deplaseze la graniță „pentru a vedea ce a făcut prietenul tău Putin”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia