Nici n-a deschis bine gura ministrul muncii, Paul Pacuraru, ca sa anunte ca Guvernul vrea reducerea cu 10% a schemei birocratice de stat, ca i s-a si sarit la gat. Mai intai, de-nteles, sindicatele, dar mai apoi si unele partide. Inclusiv voci pesediste. Care, uitand ca avusesera in programul de guvernare reducerea cu 30 la suta, au gasit acum, ca si in cazul pensiilor, o noua carja populista. Nu cred ca Pacuraru ii vizeaza pe acei functionari bugetari care realmente isi fac treaba si sunt sufocati de lucrari. Ministrul a amintit de cresterea aberanta, exponentiala, a numarului de posturi de prin primarii, agentii guvernamentale adormite si oficii, unele scheme fiind de 2-3 ori mai mari decat in urma cu cativa ani.
Fara folos pentru contribuabili, nevoiti sa acopere lefurile respective prin noi biruri. Lefuri pe care, adesea, primari si sefi de institutii publice le platesc propriilor neveste, cumetrilor, amicilor de partid, care ard gazul in posturi de referenti, secretare, agenti sociali sau curieri. Sau experti in licitatii. Fereasca Sfantul sa cracneasca cineva la adresa unei asemenea neveste, primarul ii da cu scaunul in cap, la propriu, cum a patit un consilier local dintr-o comuna galateana.
Pentru un stat ale carui atributii sunt tot mai reduse, un transfer de personal din zona publica in cea privata e obligatoriu, despovarandu-se bugetul. Dar procesul nu trebuie lasat la intamplare, oamenii nu trebuie lasati pe drumuri, sa se descurce care cum o sti. E un moment in care o agentie guvernamentala, cea a fortei de munca, ar face bine sa se implice, ca o punte intre structurile de stat si patronate. Altminteri, Executivul ar putea purcede la restructurari chiar cu aceasta institutie care, pana acum, a consumat imens si a produs mai nimic.